Bolnikom bodo hrano raznašali roboti

Južnokorejsko podjetje Yujin Robot bo s Splošno bolnišnico Slovenj Gradec sodelovalo pri projektu postavitve robotov za raznašanje hrane bolnikom. Če bo projekt uspešen na razpisu za evropska sredstva, bodo v bolnišnici že novembra letos. S tem bo postala prva bolnišnica v Evropi, ki bo za razdeljevanje hrane uporabljala robote.

Od letošnjega januarja pa do nedavnega je Splošna bolnišnica Slovenj Gradec čakala na odločitev južnokorejskega partnerja, podjetje Yujin Robot, o tem, ali bodo v slovenjgraški bolnišnici izvedli piloten projekt postavitve robotov za raznašanje hrane. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija je bil projekt nedavno odobren, v Slovenj Gradcu pa so že začeli s pripravami na uvedbo robotov, pri čemer sodeluje tudi podjetje Viptronik iz Raven na Koroškem.

Splošna bolnišnica Slovenj Gradec bo prva bolnišnica v Evropi, ki bo za razdeljevanje hrane bolnikom uporabljala deset robotov. Poleg tega bodo robote uporabljali za razvažanje raznega materiala po bolnišnici, za pobiranje perila in odpadkov ter za druga preprostih opravila. Umetna inteligenca bo tako prevzela delo desetih zaposlenih, a delovnih mest zaradi robotov v slovenjgraški bolnišnici ne bodo izgubili, poroča STA. Namen investicije je namreč razbremenitev zaposlenih, ne odpuščanje.

Bolnišnica bo sredstva za pripravljalna dela za uvedbo robotov priskrbela sama, za financiranje samega projekta pa upajo, da bodo pridobili nepovratna evropska sredstva za inovacije. Direktor bolnišnice Janez Lavre je za STA dejal, da je celoten projekt ocenjen na 3,5 milijona evrov in dodal, da so prepričani v uspeh na razpisu za nepovratna sredstva. V primeru, da uspejo pridobiti sredstva, pa bi lahko roboti v bolnišnici bili že novembra letos.

NK