Bi bili res med uspešnejšimi državami, če ne bi pocepili najranljivejših?

Včeraj je bilo opravljenih 5.442 PCR testov in 27.347 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 972 novih okužb. Podatki o zasedenosti bolniških postelj so danes slabši. V bolnišnicah se namreč danes zdravi 462 ljudi (včeraj 444). Na vladni novinarski konferenci je nastopil tudi direktor NIJZ dr. Milan Krek, ki je pojasnil, da je mogoče v Sloveniji, tako kot drugje po Evropi, zaznati povečanje števila okuženih z novimi sevi. “Zelo verjetno je, da se približuje nov epidemični val,” je opozoril Krek in ovrgel očitek večinskih medijev glede premajhnega naročila cepiv. Graf, ki prikazuje število smrti, povezanih s covidom v zadnjih 14. dneh na 100 tisoč prebivalcev, kaže, da smo med tistimi državami, ki imajo manj smrtnih primerov. Temu je tako, ker je bila že cepljena najstarejša in najbolj ranljiva populacija. 

Med občinami glede na včeraj potrjene nove okužbe izstopajo naslednje: Celje 35, Velenje 15, Žalec 28, Kamnik 25, Koper 35, Nova Gorica 26, tudi Sežana 26, V Ljubljani so včeraj potrdili 119 novih okužb, v Mariboru pa so jih potrdili 32. 7-dnevno povprečno število potrjenih primerov je po danes objavljenih podatkih NIJZ nekoliko višje kot je bilo včeraj in sicer znaša 753. V skladu z odločitvijo vlade se z jutrišnjim dnem, to je z 19. marcem, sproščajo omejitve gibanja, ki so doslej veljale za Obalno-kraško regijo. Dovoli se tudi zbiranje (druženje) do deset ljudi, tako kot že velja v vseh drugih regijah. Za Obalno-kraško regijo od 22. marca dalje prav tako ne bodo več veljale tudi omejitve, ki so zanjo do sedaj veljale v skladu z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Slovenija je na začetku strmega dviga okužb
Direktor NIJZ, Milan Krek, je na današnji novinarski konferenci spregovoril o trenutni epidemiološki situaciji. “Pandemija v svetu še vedno traja in se razvija naprej. V zadnjih tednih se število okuženih celo povečuje, tudi v Evropi. Covid bolezen je še vedno smrtna bolezen.” Evropa po besedah Kreka sodi med najbolj ogrožena območja sveta. “V Evropi ni zaznati pozitivnega premika v smeri zmanjševanja števila okužb. V naslednjih tednih bomo verjetno soočeni z novim epidemičnim vrhom, ki se bo različno razvijal v posameznih državah. Stanje se slabša tudi na Švedskem, ki je bila še nekaj tednov nazaj bolj rumena.”

Po besedah Kreka podatki ECDC-ja kažejo, da je Slovenija na začetku strmega dviga okužb. “S temi številkami, ki jih imamo, še vedno sodimo v visoko nevarno epidemiološko območje. Še vedno imamo toliko okuženih in tistih, ki lahko bolezen prenašajo, da je še vedno nujno upoštevati vse preventivne ukrepe, kot so: higiena rok, kašlja, kihanja in higieno površin, redno prezračevati notranjih prostore, pravilno nošenje zaščitne maske, uporaba aplikacije Ostani zdrav, redno testiranje in cepljenje.”