Avstrijskim policistom na meji pomaga vojska

Avstrija je v pomoč policiji na državne meje namestila vojsko, na avstrijskem Koroškem so vojaki z delom pričeli včeraj. Vojaki bodo izvajali naloge na področju epidemije virusa covid-19 in ilegalnih migracij. Tudi slovenska vlada je želela z aktivacijo vojske razbremeniti policijo, predvsem na meji s Hrvaško, a so pri tem naleteli na veliko neodobravanje s strani opozicijskih strank.

Avstrija je pričela z izvajanjem ukrepa, s katerim bodo državne meje poleg policije varovali tudi pripadniki avstrijske vojske. Na avstrijskem Štajerskem so vojaki z delom pričeli minuli torek, na avstrijskem Koroškem pa včeraj. Vojaki bodo predvidoma dva meseca izvajali naloge varovanja meje v povezavi z epidemijo virusa covid-19 in ilegalnih migracij. Če bo po dveh mesecih razvoj epidemije neugoden, pa napovedujejo podaljšanje ukrepa.

Kot poroča avstrijski ORF, gre za prvi tovrstni ukrep po drugi svetovni vojni. A na Koroškem smo že vajeni prisotnosti vojakov na mejnih prehodih z Avstrijo, saj avstrijske oblasti že od samega začetka migrantske krize v Evropi dosledno varujejo svoje mejne prehode. Še več, leta 2016 je policija na avstrijskem Koroškem v sodelovanju z vojsko izvedla vajo, na kateri so simulirali prihod večjega števila migrantov in ravnanje z njimi. Sodelovalo je več kot 200 avstrijskih vojakov in policajev. Poleg treniranja ukrepov pri skrajnih primerih ilegalnega prečkanja meje pa je bila vaja namenjena tudi usklajevanju dela med vojaki in policisti za boljšo učinkovitost in intenziteto.

V Sloveniji prevladuje strah pred lastno vojsko

Tudi aktualna slovenska vlada je imela namero storiti podobno kot severni sosedje, z aktivacijo 37a člena zakona o obrambi so želeli razbremeniti policiste na južni meji, a so pri tem naleteli na veliko neodobravanje, predvsem s strani opozicijski strank. Nasprotniki aktivacije 37a člena so v dodatnih pooblastilih pripadnikom Slovenske vojske videli grožnjo demokratični ureditvi in začetek vojaške diktature.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs 15. aprila izpostavil, da je potreba za aktivacijo 37.a člena Zakona o obrambi prišla s strani Policije: »Ta potreba ni nova, na mizi je bila že lansko poletje, lansko jesen, nekdanji minister za notranje zadeve se ni odločil, da bi to predlagal. Tej želji Policije sem prisluhnil in začel postopke za aktivacijo tega člena«. Aktivacijo 37a člena sta podprla tudi predsednik RS Borut Pahor in obrambni minister Matej Tonin, a vladni predlog na odboru DZ za obrambo ni prejel dvotretjinske podpore, zato sklep ni bil sprejet.