Avstrijski ukrep nižanja otroških dodatkov za delavce iz tujine bi oškodoval številne Korošce

Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je kritična do avstrijske namere po zmanjšanju otroških dodatkov za tujce, ki delajo v Avstriji. Ukrep avstrijske vlade bi med drugim oškodoval številne Korošce, ki so zaposleni v Avstriji, živijo pa v Sloveniji.

Namera avstrijskega ministrstva za družino po znižanju otroških dodatkov za tujce, ki so zaposleni v Avstriji, je že na začetku letošnjega leta naletela na velik odpor s strani slovenske in evropske politike. Dodatek bi Avstrijci prilagodili življenjskim standardom države v kateri otrok delavca, ki je zaposlen v Avstriji, živi. To pomeni, da bi Slovenec zaposlen v Avstriji prejemal nižji otroški dodatek kot domačin. Po ocenah naj bi bilo z ukrepom oškodovanih več kot 10 tisoč slovenskih otrok, med njimi veliko Korošcev, ki so priložnost za boljšo službo našli na avstrijskem Koroškem.

Evropska komisarka Marianne Thyssen je dejala, da bo komisija budno spremljala avstrijske poteze in ukrepala, če bo prišlo do tovrstnih diskriminatornih sprememb. Meni namreč, da imajo otroci tujih delavcev pravico do enakega dodatka kot otroci domačinov, ne glede na državo iz katere prihajajo. Komisija se je pozitivno odzvala že na pobudo slovenske evropske poslanke Romane Tomc (EPP), ki je glede te pereče problematike letošnjega januarja skupaj z drugimi evropskimi poslanci vložila poslansko vprašanje.

Romana Tomc: “Zakonodaja je trenutno neskladna z evropskimi predpisi.”

Skupaj s poslanskimi kolegi iz Madžarske, Slovaške, Romunije in Poljske je Evropsko komisijo povprašala, ali gre v tem primeru za diskriminacijo evropskih državljanov in ali so državljani unije, ki so zaposleni v drugi državi članici in plačujejo enake prispevke kot lokalni delavci, upravičeni do enake socialne obravnave. Tomčeva je dejala, da v Evropskem parlamentu ni pričakovala tako pozitivnega odziva na njeno pobudo glede vprašanja Evropski komisiji o tej diskriminatorni nameri sosednje Avstrije. Pri tem jo je namreč podprlo tudi več evropskih poslancev, prav tako sta nestrinjanje z avstrijskimi predlogi o otroških dodatkih izrazila tudi dva avstrijska poslanska kolega. »Zakonodaja naj bi začela veljati v letu 2019, trenutno pa je neskladna z evropskimi predpisi,« je dejala Tomčeva in pojasnila, da je to pred dvema letoma želela storiti tudi Nemčija, a ji ni uspelo.

Številne Korošce, ki delajo v Avstriji, bremeni tudi neprijazno zapisan sporazum o izogibanju dvojne obdavčitve. Vsakemu slovenskemu delavcu avstrijski davčni organ obračuna akontacijo davka, a slovenski delavec je vseeno davčni zavezanec še v svoji državi. Na podlagi sporazuma se avstrijski davek odšteje od slovenskega, razliko pa mora delavec poravnati v Sloveniji in pri tem prihaja do velikih doplačil.

Avstrijsko družinsko ministrstvo očitke iz Bruslja sicer zavrača, a zaradi neodobravanja njihovih ukrepov s strani poslancev in komisarke EU ter kršitve pogodbe o EU Avstrijci nimajo veliko možnosti za realizacijo ukrepov.

JP