17 panjev na enega čebelarja

Jutri, 18. maja, obeležujemo 17. čebelarski praznik in 2. Svetovni dan čebel, osrednja državna slovesnost pa bo potekala na Ravnah na Koroškem. Ob tem pa je Statistični urad RS postregel z zanimivimi podatki o slovenskem čebelarstvu, ki je iz leta v leto bolj razširjeno.

17. čebelarski praznik in druga obeležitev svetovnega dne čebel “V panju grajskih čebel”, ki ga organizira Čebelarska zveza Koroške v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije, bosta 18. maja letos potekala na različnih lokacijah športnega centra in Grajskega parka Ravne. Program sestavlja pestro kulturno in zabavno dogajanje, kot so razstave, vodeni ogledi zanimivosti in znamenitosti Raven na Koroškem in grajska tržnica, kjer bo predstavljena lokalna čebelarska, kmečka in rokodelska obrt.

Ob čebelarskemu prazniku je Statistični urad RS zbral zanimive podatke, ki kažejo na porast čebelarstva na Slovenskem. Število čebelarjev v Evropski uniji upada, v Sloveniji pa narašča – v zadnjih desetih letih se je število čebelarjev povečalo za kar 30 odstotkov, panjev pa je 17-krat več od čebelarjev. Število panjev sicer narašča po celotni Evropski uniji, največ so jih leta 2016 našteli v Španiji, Grčiji in Franciji.

Vir: SURS

»Pridelava medu med leti precej niha. Čebelarjenje je namreč zelo odvisno od vremenskih razmer. V letu 2018 so bile te ugodne in tako smo v Sloveniji pridelali 1.746 ton medu, kar je 10 % več od povprečja zadnjih desetih let. Povprečna cena za kilogram medu se je v zadnjih desetih letih (neodvisno od pridelave) zvišala za 81 % in je v 2018 dosegla skoraj 10 EUR,« je zapisano v publikaciji Svetovni dan čebel.

Kljub zajetni pridelavi medu pa pridelava ne zadostuje potrebam slovenskega trga. V lanskem letu je Slovenija iz drugih držav EU uvozila približno eno tono medu, kar znaša 3,5 milijona evrov, izvoz pa je dosegel le 212 tisoč evrov.

 

Vir: SURS