Predvolilna anketa portala e-Koroška: Andrej Breznik z največ podpore v Mislinjski dolini

Rezultati ankete z naslovom Koga bi volili, če bi bile državnozborske volitve danes? (9. volilni okraj – Slovenj Gradec) se od javnomnenjskih raziskav drugih slovenskih medijev ne razlikujejo preveč. Vse ankete postavljajo stranko SDS v prepričljivo vodstvo, sledita ji stranki LMŠ in SD, pri katerih se bije bitka glasov za drugo mesto. Čeprav so nas lanske predsedniške volitve naučile, da javnomnenjskim anketam ni povsem za zaupati, so te vseeno nek objektivni kazalnik priljubljenosti strank v javnosti.

Vir: Slovenska tiskovna agencija; https://www.sta.si/parlamentarne-volitve-2018/

Anketa na portalu e-Koroška je izrisala rezultate, ki so najbolj podobni Večerovim in Dnevnikovim anketam, katere izvaja organizacija za raziskovalno dejavnost Ninamedia. Od skupno 404 glasov jih je največ (108) prejel kandidat SDS Andrej Breznik. 27 odstotkov vseh anketiranih je dalo svoj glas Brezniku. Slovenjgraškemu podjetniku sledi Jože Lenart (LMŠ) s 44 glasovi oziroma 11 odstotki, prav toliko odstotkov ima tudi tretjeuvrščena Lucija Fink (SD), ki pa je prejela glas manj od Lenarta, torej 43.

Na prvih deset mest so se uvrstili člani že poznanih uveljavljenih strank v slovenskem političnem prostoru. Najvišje med novimi strankami se je uvrstila Dobra država, za katero kandidira Gašper Oswald, ki je med kandidati 9. volilnega okraja zasedel enajsto mesto.

Ob pogledu na rezultate ugotovimo, da vse novoustanovljene stranke uživajo manjšo priljubljenost kot že poznane in preizkušene. V spodnji polovici rezultatov ankete najdemo samo eno “staro” stranko, to je Stranka Alenke Bratušek, za katero kandidira Miha Praprotnik.

NK