Po Madridu, Barceloni in Milanu Filipinski madrigalisti tudi na Prevaljah

V nedeljo, 26. novembra, bo ob 19. uri v prevaljskem Družbenem domu koncert prav posebnega pevskega zbora, kakršnega Koroška še ni imela možnosti slišati. V okviru zaključka jubilejnih Sušnikovih dnevov so organizatorji na Prevalje pripeljali Filipinske madrigaliste, ki s svojo glasbo navdušujejo občinstvo po vsem svetu, med evropsko turnejo pa se bodo ustavili tudi na Koroškem.

Zbor Filipinskih madrigalistov sestavlja 22 pevcev in dirigent, kar se sliši kot navaden pevski zbor, vendar je filipinska skupina daleč od tega. Njihova posebnost, poleg pesmi, ki jih prepevajo, je to, da med koncertom sedijo v polkrogu, dirigent pa sedi ob strani. Med koncertom z rokami ne nakazuje tempa, glasnosti in preostalih stvari, ki se jih na odru pričakuje od dirigenta, pač pa svoje pevce usmerja samo s pogledom, zelo rahlim gibanjem glave in telesa naprej in nazaj. To počne tako minimalno, da njegovih kretenj in mimike ne opazimo, če nismo pozorni na to.

Naj omenimo samo nekaj krajev, kjer je pevski zbor nastopal v minulih dveh mesecih: Madrid, Valencia, Barcelona, Milano, Ženova, Pamplona; pred tem so imeli turnejo po Združenih državah Amerike, po prevaljskem koncertu pa nadaljujejo pot proti nemškemu Passau in češki Pragi. Kako to, da bodo Filipinci, ki nastopajo v velikih evropskih mestih, nastopili še v »skromnem« Družbenem domu na Prevaljah?

Eden izmed organizatorjev Sušnikovih dnevov, v okviru katerih bodo za zaključek nastopili Filipinski madrigalisti, Žiga Berložnik, nam pove zanimivo zgodbo, kako jih je pripeljal na Prevalje. Lansko leto je zbor Filipinskih madrigalistov zmagal na mednarodnem zborovskem tekmovanju Guido d’Arezzo v italijanskem Arezzu. Z zmago na tem tekmovanju so se uvrstili tudi na tekmovanje Velike nagrade Evrope za zborovsko petje. »Ker poznam menedžerja in dirigenta zbora, sem jima dejal, da če zmagajo, pridejo drugo leto nastopati na Prevalje. Res so zmagali in besede niso mogli pojesti. Umestili smo jih na Sušnikove dneve, ker so zelo odmeven pevski zbor, Sušnikovi dnevi pa ravno letos praznujejo dvajseti jubilej,« je povedal Žiga Berložnik.

Če Filipinskih madrigalistov še ne poznate, lahko njihovi glasbi prisluhnete v spodnjem videu:

JP