Novi ukrepi zaščite pred svincem za mežiške in črnjanske triletnike

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Območna enota Ravne na Koroškem, je začel izvajati nove ukrepe v okviru sanacijskega programa, ki ga izvajajo od leta 2007. Triletniki Zgornje Mežiške doline imajo možnost pridobiti »prehranske zabojčke«, s katerimi preprečujejo vnos svinca v telo preko hrane.

Tisti otroci, ki v Mežici in Črni na Koroškem obiskujejo vrtec, imajo v obroke že vključeno varovalno prehrano. Jedilnike sestavljajo ekološko pridelana živila, živila bogata s kalcijem, železom in vitaminom C. “Te hranilne snovi so naravni antioksidanti svinca in preprečujejo njegovo absorpcijo v telesu,” sporočajo iz NIJZ OE Ravne na Koroškem.

Ker pa so v ukrepe varovalne prehrane želeli zajeti tudi otroke, ki ne obiskujejo vrtca, pa so se odločili za nekoliko drugačen pristop. “Družine triletnikov, ki so se udeležile informativne delavnice o zdravi prehrani in odvzema vzorca krvi za preverjanje, sedaj redno prejemajo zabojčke.  »Zabojček« vsebuje nabor sezonske pridelane zelenjave, sadja ter mlečnih izdelkov. Na enoti NIJZ pripravimo različno gradivo, ki ga dodamo v zabojček. To so na primer zloženka receptov iz živil, ki jih vsebuje zabojček, informativno gradivo, poučna igrica, pobarvanka…,” sporoča NIJZ.

Vemo namreč, da so vsebnosti svinca vsakega petega triletnika v Mežici in Črni na Koroškem lani presegle mejne vrednosti 100 mikrogramov v litru krvi. Zaskrbljujoči podatki so razburili Korošce; omenjeni občini sta skupaj z ravenskim NIJZ poslali dopis na vlado in pristojna ministrstva, da za učinkovito sanacijo potrebujejo dodatnih osem milijonov evrov sanacijskih sredstev, saj je od sanacije odvisno tudi zdravje in življenje prebivalcev Zgornje Mežiške doline. Kaj več od nekaj sto tisočakov dodatka pa občini in NIJZ niso prejeli.

Nedavno je ravenski NIJZ zaključil z odvzemi krvi otrok celotne Mežiške doline, ki je potekalo v okviru prevalenčne študije, ta pa poteka v okviru sanacijskega programa Zgornje Mežiške doline. Tovrstno študijo NIJZ izvaja vsakih pet let od začetka izvajanja sanacijskega programa, po desetih letih izvajanja programa torej tretjič, poleg vzorcev krvi otrok iz Mežice in Črne na Koroškem pa študija zajame tudi otroke s Prevalj in iz Raven na Koroškem. Povabljenih je bilo skoraj 700 otrok, na povabila se jih je odzvalo 490, poroča STA.

JP