Napovedana je prva pošiljka snega, vzdrževalci cest so pripravljeni

Čeprav se na koledarju zima ne bo začela še dober mesec, je vremenska napoved za prihodnji teden vse prej kot jesenska. Vzdrževalci državnih cest na Koroškem, VOC Celje, so na sneženje pripravljeni, lanske novosti in posodobitve glede vzdrževanja cest ostajajo tudi letos.

Za ponedeljek, 19. novembra, so v vremenski napovedi za območje Koroške prvič po letošnjem poletju zarisane snežinke. Po podatkih spletne strani ARSO, ki napoveduje vreme, se bodo temperature na sneženi ponedeljek gibale med -1 in -3 stopinj Celzija, sneg pa lahko pričakujemo v vseh treh dolinah Koroške. Ker v zimskih mesecih največ skrbi povzroči sneg na cestah, smo na VOC Celje povprašali, kako so pripravljeni na prvo pošiljko snega.

Dodatna plužno-posipna enota na Mislinjskem klancu, voznike tovornjakov bodo opozarjali prometni znaki

Na prvi sneg so vzdrževalci cest VOC Celje po besedah vodje koroške izpostave Aleksandra Celana pripravljeni. To soboto bodo izvedli suho vajo, s katero se bodo praktično pripravili na hladnejši in s snegom prekrit del leta, splošne priprave na zimo pa trajajo že cel mesec. V prihodnjem tednu pričakujejo, da bodo vzdrževalne enote že na terenu. »Operativne bodo vse plužno-posipne enote, tudi tiste, ki smo jih lansko leto dodali,« pravi Celan. Dodaja, da so dobro založeni tudi s posipnim materialom.

Zaradi hudih snežnih razmer in kolapsa prometa januarja 2017, so VOC Celje že minulo zimo uvedli nekaj novosti, ki bodo prispevale k varnosti in urejenosti cest tudi to zimo. Na mislinjski klanec, ki v zimskih mesecih velja za enega najbolj kritičnih cestnih odsekov na Koroškem, so lansko leto dodali plužno-posipno enoto, ki skrbi samo za omenjeni kritični predel. Tudi dogovor s policijo o izločanju tovornih vozil še velja. Na razmere na cestah bodo voznike tovornjakov opozarjali svetlobni prometni znaki s spremenljivo vsebino, za potrebe izločanja vozil iz prometa pa je vzpostavljeno parkirišče pred Mislinjo in v Velenju.

NK