Mejni prehodi na Koroškem ostajajo pod nadzorom vojske

Koroški mejni prehodi ostajajo pod budnim očesom avstrijske vojske in policije. Poleg policije je za varovanje meje in preprečevanje ilegalnih migracij na avstrijskem Koroškem na voljo 129 vojakov.

Čeprav so avstrijski varnostni organi ocenili, da na koroških mejnih prehodih 24-urni nadzor ni potreben, se temu še vedno ne bodo odpovedali v celoti. Nenapovedani večurni nadzori s strani vojske in policije so očitno še potrebni, k popolni ukinitvi se avstrijske oblasti še ne nagibajo.

Nadzor na meji lahko traja še leta, je proti koncu lanskega leta ob obisku vojašnice v Celovcu dejal avstrijski zvezni obrambni minister Mario Kunasek. Meni, da dokler EU ne bo zagotovila doslednega varovanja zunanjih meja, Avstrija potrebuje nacionalno varovanje. Čeprav Koroška ni preveč priljubljena regija za tranzit migrantov v Avstrijo, sosedje ne bodo tvegali ilegalnih prestopov meje. Ob vrhuncu evropske migrantske krize so izvedli tudi posebno vajo, kjer so policisti in vojaki trenirali scenarij srečanja z velikim številom ilegalnih prebežnikov na koroških mejah.

Kunasek se je v četrtek zopet mudil na Koroškem, kjer je za ORF dejal, da nadzor na mejah ostaja, prav tako se nadaljuje asistenčna intervencija zvezne vojske na mejnih prehodih, ki traja že od leta 2015.

Policisti na območju Koroške vsako leto naštejejo le nekaj primerov ilegalnih migrantov, kar kaže na to, da Koroška ni tranzitna regija migrantskih tokov. Vsako leto koroški policisti obravnavajo okoli deset primerov ilegalnih prestopov meje. Ilegalne migracije se preko Koroške dogajajo predvsem s tovornimi vozili – mejo nedovoljeno prestopijo skriti v prikolici tovornjaka – ali z vlakom. Koliko migrantom pa uspe preko koroških mejnih prehodov uiti budnim očesom policistov, pa seveda ni znano.

NK