Koroška dečka: Sta sodstvo in razum vsak na svojem bregu?

Več kot dve leti že mineva od »ugrabitve« koroških dečkov, upravno sodišče je letos odločilo, da je za dečka bolje, da ostaneta pri rejnikih. Pamečani, ki poznajo stare starše, pa imajo drugačno mnenje od sodnikov.

Zgodba koroških dečkov, ki sta s krutim umorom izgubila mater, je že več kot dve leti brez pravega oziroma pravičnega epiloga. Po tem, ko ju je CSD Velenje odvzel starim staršem, ker naj ne bi bila primerna za vzgojo otrok, se je začela agonija na sodiščih. Čeprav sta leta 2016 sodišči, tako vrhovno kot tudi upravno, ugotovili, da je CSD Velenje kršil postopke odvzema ter posegal v ustavne in človekove pravice babice do družinskega življenja, so danes mnenja sodišč drugačna. Zaradi takratnih ugotovitev obeh sodišč se je odgovorni Anji Kopač Mrak celo tresel ministrski stolček, interpelacijo je vložila SDS, podprla pa jo je tudi koalicijska DeSUS.

Upravno sodišče v Mariboru je letos ugotovilo, da babica ni primeren rejnik za svoje vnuke. Po mnenju sodišča je bolj primerna rejniška družina, identiteta katere je javnosti popolna neznanka. Ugotovili so, da dečka kažeta čustvene, kognitivne in vedenjske posebnosti, ki naj bi bile posledica neugodnih razmer odraščanja. Kdo že dve leti skrbi zanju in kako, sta vprašanji, na katerega ni moč odgovoriti, prav niso jasne tiste kompetence, ki jih imajo rejniki in babica.

»Hvala bogu, da imata takšne stare starše!«

Krajani, Pamečani, sosedje, ki so babico, umorjeno mamo in dečka spremljali praktično vse življenje in z njimi živeli, so drugačnega mnenja. Pamečani so prepričani, da je babica več kot dovolj dober skrbnik za otroka, zaradi tega so v preteklosti tudi strnili vrste in se podali v boj za pravice krajanke in njenih vnukov. Eden od glavnih akterjev v tej žalostni zgodbi je Pamečan Andrej Breznik, podjetnik in glasbenik. V intervjuju za e-Koroško je lani zaupal, da se mu zarosijo oči, ko pomisli na tragedijo – na umor pa tudi na nezakonit odvzem dečkov. Skupaj z Breznikom so Korošci protestirali celo pred parlamentom, v Slovenj Gradcu so zbirali podpise v podporo vrnitvi dečkov starim staršem. V štirih urah so zbrali 2300 podpisov, Breznik je dejal, »da ni bilo mimoidočega, ki ne bi s podpisom podprl naše akcije«.

»Stare starše dečkov poznam že več kot 30 let, poznam tudi mamo dečkov, saj prihajajo iz Pameč. Ko se je zgodila ta tragedija, smo bili vsi krajani žalostni in pretreseni. Babica in dedek sta lepo skrbela za vnuke. Vsak dan smo jih videvali, ko so na mamin grob nesli kakšne rože, risbico ali kaj simboličnega. Videli smo, kako lepo so se stari starši ukvarjali z otroki. Mislili smo si: ‘Hvala bogu, da imata takšne stare starše!’« je v intervjuju za portal e-Koroška povedal Breznik.

Tudi mnogo drugih krajanov in Korošcev je Breznikovega mnenja. »Vsi razumni ljudje trdijo, da sem se boril za pravo stvar. Tudi tisti, ki zaradi politične usmeritve podpirajo odločitve ministrice, ne zanikajo, da se borim za pravo stvar,« pravi Breznik.

JP