So Korošci raje na zavodu za zaposlovanje kot pa v službi za podpovprečne plače?

Zavod za zaposlovanje sporoča, da se bodo v prihajajočem letu odprla številna nova delovna mesta, pričakuje se skoraj 3-odstotna rast števila zaposlenih. Čeprav je brezposelnih Korošcev več kot dva tisoč, se nemalo delodajalcev srečuje s pomanjkanjem delovne sile.

Najbolj iskani bodo delavci za preprosta dela

Obeti zavoda za zaposlovanje so za prihodnje leto precej obetavni, napovedujejo namreč 16.500 novih delovnih mest. Za prvo polovico leta 2018 se torej pričakuje 2,8-odstotna rast števila zaposlenih. Največjo rast delodajalci pričakujejo v gradbeni panogi, najpogosteje iskani delavci bodo za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih. To so v veliki večini slabše, podpovprečno plačani poklici, kot so delo v lahko delo proizvodnji, gradbeništvu, trgovinah, skladiščih in podobno. Plače teh poklicev so precej nizke, še posebno pa na Koroškem, kjer je povprečna plača v primerjavi s preostalimi slovenskimi regijami, predvsem Osrednje-slovenski, nižja tudi za več 100 evrov. Prav tako opazimo veliko razliko v višini plač, če jih primerjamo s plačami v severnejših državah Evropske unije.

Vir: Zavod za zaposlovanje

Zaradi tega se v celotni državi, tudi na Koroškem, pojavlja problem, da je prostih delovnih mest kar nekaj, vendar ta ostanejo nezapolnjena. Marsikdo raje ostane na zavodu za zaposlovanje in prejema nadomestilo ali socialno podporo, kot pa da bi se zaposlil za podpovprečno ali minimalno plačo, ob tej podpori pa raje dela na črno, kar je precej bolj ugodno.

Na Koroškem se nekateri delodajalci srečujejo s pomanjkanjem delovne sile

Koroški delodajalci, predvsem proizvodna podjetja, se srečujejo s pomanjkanjem delovne sile. Bližina Avstrije in zaposlovanje pri severnih sosedih odžira koroško delavsko prebivalstvo, še posebno ob obmejnih krajih, saj so plače čez mejo znatno višje. Nekaj koroških podjetnikov nam je po objavi članka Na Koroškem brezposelnih več kot 2000 oseb, prostih delovnih mest le 112 potarnalo, da se srečujejo s pomanjkanjem delovne sile, da imajo prosta delovna mesta javno objavljena že tudi več kot eno leto, a brezposelni, ki jih je na Koroškem prek 2000, se za delovna mesta ne potegujejo.

Ob tem se poraja vprašanje, kdo bo zapolnil Lekovih 150 novih delovnih mest, ko bo končana širitev proizvodnje? Kdo bo zapolnil širitve in povečan obseg proizvodnje Tovarne akumulatorskih baterij? Obe podjetji se že danes srečujeta s pomanjkanjem delovne sile. Kdo bo, če bo turškim investitorjem uspelo uresničiti napovedi, ki so jih v minulem mesecu prinesli v Otiški Vrh in prodali lesno podjetje, zapolnil več sto novih delovnih mest, špekulira se celo o več kot 400 le-teh?

Na Koroškem oziroma v območni službi Velenja, kamor spadajo koroške občine Dravograd, Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi in Slovenj Gradec, je trenutno na Zavodu RS za zaposlovanje odprtih dobrih 100 prostih delovnih mest, kar je v primerjavi z iskalci zaposlitve izjemno malo, ta prosta delovna mesta pa kljub več kot 2000 brezposelnim dlje časa ostajajo nezapolnjena.

NK