Na Koroškem brezposelnih več kot 2000 oseb, prostih delovnih mest le 112

Stopnja brezposelnosti na državni ravni se je z oktobrom, v primerjavi s septembrom, povečala za več kot 50 odstotkov, razlog za to naj bi bila nova generacija iskalcev prve zaposlitve. Minuli mesec je bilo na Koroškem brezposelnih več kot 2000 oseb, medtem ko je bilo prostih delovnih mest le 112.

Širitev Leka in povečanje proizvodnje v TAB-u vliva optimizem

“V prvih desetih mesecih se je pri Zavodu na novo prijavilo 67.699 brezposelnih, to je 8,0 % manj kot v enakem obdobju lani,” sporoča Zavod RS za zaposlovanje. Dodajajo, da se je zaposlilo dobrih 60 tisoč ljudi, kar je 8,6 odstotka manj kot predhodno leto.

Na Koroškem stanje brezposelnosti že nekaj časa ni preveč optimistično. Na zavodu je prijavljenih na tisoče ljudi, delovnih mest je le za peščico. Na drugi strani pa se gospodarstvo počasi razvija; širitev proizvodnje Leka na Prevaljah, ki je v polnem teku, naj bi prinesla nekaj sto delovnih mest, prav tako bo povečanje zmogljivosti proizvodnje v žerjavskem TAB-u prinesla nekaj dodatnih delovnih mest, čeprav se TAB in njegova hčerinska podjetja tako ali tako srečujejo s pomanjkanjem delovne sile.

Prostih delovnih mest dvajsetkrat manj kot brezposelnih

Na novo se je oktobra pri Zavodu prijavilo 9673 brezposelnih, 56,2 odstotka več kot septembra in 7,3 odstotka manj kot oktobra 2016. Med novo prijavljenimi je bilo 3701 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 4035 iskalcev prve zaposlitve ter 862 trajno presežnih delavcev in stečajnikov. Od 7670 brezposelnih, ki jih je oktobra Zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5081 oseb, kar je 20,9 odstotka manj kot septembra in 4,9 odstotka manj kot oktobra 2016. Vir: Zavod RS za zaposlovanje

Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje se je brezposelnost v primerjavi z mesecem septembrom najbolj povečala na območju Ptuja, sledi pa območna služba Velenje, kamor spada tudi Koroška.

Na Koroškem oziroma v območni službi Velenja, kamor spadajo koroške občine Dravograd, Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi in Slovenj Gradec, je trenutno na Zavodu RS za zaposlovanje odprtih 112 prostih delovnih mest, kar je v primerjavi z iskalci zaposlitve izjemno malo.

Največ iskalcev zaposlitve je bilo prijavljenih na uradih za delo na Ravnah na Koroškem, 784, in v Slovenj Gradcu 667. S 618 brezposelnimi dvema največjima koroškima občinama sledi Občina Radlje ob Dravi, 312 pa jih službo išče s pomočjo urada za delo v Dravogradu. Skupno je torej na Koroškem v okviru omenjenih štirih uradov za delo 2381 brezposelnih iskalcev zaposlitve.

NK