“Ukrajinci se srčno borijo, da obranijo svojo zemljo, družine in svobodo nasploh”

Adi Purusha Das je rojen leta 1971 v Lvovu v Ukrajini, kjer je na tamkajšnji univerzi tudi študiral matematiko. Od leta 1990 je član ISKCON-a, je menih Mednarodne skupnosti za zavest Krišne. Že več kot dvajset let živi v Indiji. Vsako leto za dva do tri mesece obišče Slovenijo, kjer tako kot v Indiji predava Vedsko znanje o duhovnih temah, bhakti yogi, zakonu karme, reinkarnacije…Za naš portal je odgovoril na nekaj vprašanj, kaj se trenutno dogaja v Ukrajini. 

 

E-Koroška: Ali bi nam lahko povedali, kaj se dogaja v Ukrajini, mestih Lvov, Kijev? 

Adi Purusha Das: V Ukrajini potekajo težki bombni napadi in napadi z balističnimi raketami. Na tisoče tankov, oboroženih vozil ter 190.000 vojakov napada večja mesta in neposredno ogroža prebivalstvo. Rusija poskuša obnoviti svoj imperij in v bistvu prevladovati v svetu. Putin zanika Ukrajincem, da bi obstajali kot Ukrajinci. Nadaljuje 300-letne poskuse genocida, poskuša podrediti sosednji narod. 

E-Koroška: Zakaj Rusija sploh napada Ukrajino? 

Adi Purusha Das: Za to obstajata dva razloga. Prvi je ta, da bi bila uspešna Ukrajina “napačen tip inspiracije” za ljudi, ki so pod Putinovim avtokratskim vodstvom. Zato Putin že kakšnih 20 let dela vse, da spodkoplje Ukrajino. Na zahodu večinoma napačno razumejo položaj Ukrajine, misleč, da so Ukrajinci nov narod. Ne poznajo 1000-letno zgodovino Ukrajine kot konfederacijo več kraljestev. Kralja Danyla, ki je ustanovil Lvov, je okrog leta 1200 kronal papež. Ukrajina se zadnjih 300 let bori za to, da spet postane svobodna. Med letoma 1932/33 je v holodomoru zaradi lakote umrlo med 4 in 9 milijonov Ukrajincev, ker niso hoteli v kolektivne farme, kolhoze. Zmeraj so se bojevali za svobodo. Drugi razlog je zelo iracionalen. Za imperialistično Rusijo je boleče, da so lahko Ukrajinci sami uspešni. Če se nekoliko drugače izrazim-, žaljiv mož ne more več tolerirati, da lahko ima njegova bivša zlorabljena in izkoriščana žena (bivši suženj) srečno življenje tudi brez njega. 

E-Koroška: Kaj mislite, kaj se bo zgodilo v prihodnosti? 

Adi Purusha Das: Do sedaj je Ukrajina, tako kot leta 2014, uspela premagati eno najmočnejših armad na svetu. Rusija je pričakovala, da bo vsega konec v enem dnevu, toda z vsemi svojimi raketami in 190.000 vojaki v Ukrajini ni bila sposobna doseči svojih ciljev, sedaj že v treh dneh. Zadnje tri dni so ukrajinska vojska in civilisti razbili vse njihove strateške plane in se zelo uspešno branijo. Upam, da bo za nas od zdaj naprej boljše. 

E-Koroška: Kako je s prebivalci Ukrajine, kaj se dogaja z njimi? 

Adi Purusha Das: Oborožujejo se s puškami in izstrelki granat, civilisti delajo “Molotove koktajle”, srčno se borijo da obranijo svojo zemljo, družine in svobodo nasploh. Sem nekoliko emocionalen, toda veliko ljudi od zunaj ve zelo malo o tem.