S filatelističnim sklopom bodo počastili dvojno obletnico Franja Malgaja

Letošnje leto je v znamenju 125-letnice rojstva in 100-letnice smrti Franja Malgaja, borca za severno mejo. Pošta Slovenije bo v čast Maistru v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom z 22. marcem 2019 dala v uporabo priložnostno poštno znamko.

V letošnjem letu Slovenija praznuje dve obletnici Franja Malgaja in sicer 125-letnico rojstva ter 100-letnico smrti. Slovenski heroj, domoljub, borec za severno mejo in pesnik Franjo Malgaj se je rodil 10. novembra 1894 v Hruševcu pri Šenturju, prerani konec pa je dočakal 6. maja 1919 na Dobrijah pri Ravnah na Koroškem. O njegovi smrti sicer kroži več zgodb, najbolj pogosta pa je ta, da je ob oprezanju za sovražniku pri Tolstem vrhu splezal na drevo. Pri plezanju se je z granato zataknil za vejo, ta pa je eksplodirala.

Sprva se je Malgaj boril v avstro-ogrski vojski, kasneje pa je postal Maistrov borec za severno mejo. Za hrabrost je prejel številna odlikovanja, Kraljevina SHS ga je celo po smrti odlikovala s Karađorđevo zvezdo z meči 4. stopnje.

V čast 125-letnice rojstva in 100-letnice bo Pošta Slovenije z 22. marcem 2019 v sodelovanju s Koroškim filatelističnim društvom dala v uporabo priložnostno poštno znamko in ovitek prvega dne, na pošti 3230 Šentjur pa bo v uporabi priložnostni žig prvega dne. Poleg tega bo v petek, 22. marca 2019, bo ob 11. uri v prostorih avle Mestne hiše Ravne svečana predstavitev celotnega sklopa Pošte Slovenije. “Občina Ravne na Koroškem in Koroško filatelistično društvo (KFD) v preteklih dekadah že večkrat izdala najrazličnejše filatelistične stvaritve in tokratni priložnostni filatelistični sklop, sestavljen  iz priložnostnega poštnega žiga (22. 3. 2019, 2390 Ravne na Koroškem), razglednice/MK (KFD 194/2019) in priložnostne poštne ovojnice (KFD 195/2019),” so sporočili iz Koroškega filatelističnega društva. Sklop, ki ga zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava Marjana Merkača na temo plebiscitnega časa po prvi svetovni vojni, postavljena v avli Mestne hiše Ravne, je, tako kot filatelistični sklop Pošte Slovenije, oblikoval arhitekt Borut Bončina.