Odprtje razstave Katje Felle: SKRITO/CACHÉ

Koroška galerija likovnih umetnosti Slovenj Gradec vas vabi na odprtje razstave Katje Felle: Skrito/Caché. Odprtje razstave bo v petek, 24. novembra 2023, ob 18. uri v Galeriji v Slovenj Gradcu. Razstava bo na ogled od 24. 11. 2023 do 04. 02. 2024.

 

 

Na razstavi »Skrito« bodo na ogled najnovejše slike na platnu, tapiserije in akvareli. Na delih Katje Felle pogosto prepoznamo motive in simbole, ki jih videvamo na različnih zaslonih, v katere gledamo dnevno. Toda umetničin namen ni zgolj ponavljati in upodabljati nekatere podobe z zaslonov, temveč predvsem opozoriti na množico zakodiranih dejstev, ki ždijo v ozadju in katere lahko razvozla le človeški um. Na razstavi bo predstavila tudi serijo akvarelov »Iznenada/ Out Of The Blue«, na katerih je na modrem ozadju napisano besedilo, vzeto iz kratkih sporočil, ki si jih je izmenjala s prijateljem. Sporočila opisujejo kratko in bežno ljubezensko razmerje in so hkrati le kompozicijsko ogrodje za abstraktno sliko.

Katja Felle na svojih slikah upodablja predmete in fragmente sodobne tehnologije in tako vzpostavlja vez med zgodovinskim medijem slikarstva ter sodobno tehnologijo. To vez transformira tudi v tapiserijo, ki jo izdela sama ali v sodelovanju s Koroškim medgeneracijskim centrom. Na ta način polje sodobne umetnosti razširi in vanj privablja ter vključuje širšo javnost. Vizualna nasičenost in na videz neorganizirana struktura njenih del dopuščata različne interpretacije. Tapiserije iz serije »Gradient« so povsem abstraktne kompozicije in pričajo o tem, da Katja Felle z lahkoto prestopa med upodabljajočim in abstraktnim.

Katja Felle (1988) živi in dela v Parizu in Slovenj Gradcu. Razstavljala je v mnogih galerijah doma in v tujini. Njena dela so del pomembnih zbirk sodobne umetnosti: BTC d.d., Ljubljana; Postaja DIVA, digitalni video arhiv, SCCA-Ljubljana; Imago Mundi, Luciano Benetton Collection; KGLU, Slovenj Gradec; Mestna galerija, Nova Gorica; Likovna zbirka Riko, Ljubljana; Osrednji muzej tekstilne umetnosti, Łódź, Poljska;  Eur’Art, Versailles, Francija.