Obisk iz Ljubljane ni prinesel konkretnih odgovorov na vprašanja Korošcev

Predstavniki Koroške so danes s predstavniki vlade in Darsa zopet sedli za skupno mizo, tokrat na Ravnah na Koroškem. Odbor za gradnjo 3. razvojne osi je pred sestankom sprejel izhodišča oziroma vprašanja, nekatera ostajajo neodgovorjena.

Pred današnjim sestankom predstavnikov Darsa in vlade s predstavniki Koroške so slednji sestankovali že minuli teden in pripravili izhodišča za današnje srečanje. Med drugim so dorekli, da želijo konkretno informacijo, kdaj bo zaprta finančna konstrukcija za gradnjo na odseku Velenje – Slovenj Gradec. A konkretnih informacij državniški obisk iz Ljubljane ni prinesel. Finančna konstrukcija bo jasna ko bo izdelan in s strani Ministrstva za infrastrukturo potrjen investicijski program. Dokončanje le-tega v najkrajšem možnem času je sicer tudi zahteva Odbora za gradnjo 3. razvojne osi.

Finančna konstrukcija je torej še odprta, vrednost gradnje odseka pa še neznana. Jasno je le to, da se bo Dars zadolžil, najverjetneje s poroštvom države, a tudi to še ni dorečeno. V pripravi naj bi sicer bil poroštveni zakon, ki pa mora za sprejem in realizacijo skozi obravnave v parlamentu.

Nekaj bolj natančnih informacij pa je sestanek vendarle prinesel. Kot je za STA dejala državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu, naj bi bil junija objavljen razpis za začetek gradnje, sama gradnja pa bi se lahko pričela že letošnje leto. Gradnjo bodo pričeli na eni izmed treh lokacij trase Velenje – Slovenj Gradec in sicer Podgorje, Škale in Gaberke.

Konkretnejše informacije o poteku projekta si Korošci obetajo od naslednjega sestanka, ki bo aprila, ko bo morebiti znana tudi odločitev ustavnega sodišča glede ustavne presoje prostorskega načrta odseka Šentrupert – Velenje. Župan Prevalj Matic Tasič želi informacije o umeščanju hitre ceste od Slovenj Gradca naprej proti Mežiški dolini, Mladinska iniciativa za 3. razvojno os pa pričakuje napredek glede finančne konstrukcije.

NK