‘Glavni cilj sezone je, da smo rezultatsko konstantni’

Tin Kuzma, trener prevaljskega Korotana, je ob igralcih gotovo najzaslužnejši za velik uspeh Korotana in osvojeno prvo mesto v prvi članski ligi MNZ Maribor. Odlično je vodil moštvo skozi sezono, v kateri je Korotan dominiral pred ostalimi ekipami in brez večjih težav osvojil naslov prvaka. Tudi ob redkih spodrsljajih je znal odreagirati, tako da moštvo večjih kriz rezultata in igre ni imelo. Igralci Korotana so pred dvema tednoma začeli s pripravami na novo sezono. V pogovoru za naš portal je Tin Kuzma ocenil prejšnjo sezono ter orisal cilje za novo, povedal pa je še marsikaj, kar bo gotovo zanimalo ljubitelje nogometa na Koroškem.

 

 

E-Koroška: V prejšnji sezoni ste dokaj prepričljivo osvojili prvo mesto in se uvrstili v 3.SNL. Kako bi ocenili sezono?
Kuzma: Za nami je dobra sezona. Bili smo konstantni. Dobro smo znali reagirati na poraze in na njih vedno odgovorili z zmago. Sezona se je prelomila po gostujoči zmagi v Črni, takrat se je začutila prava energija znotraj ekipe in med navijači. Čeprav nas je po tem čakalo še veliko pomembni tekem, se mi zdi, da je bila tista ključna, čeprav smo imeli še tekmo s Staršami, ki so bili naš najbližji zasledovalec. Skratka za nami je uspešna sezona. Naš pogled mora biti usmerjen v prihodnost in dobro pripravo na prihajajočo sezono v 3. SNL.

E-Koroška: Zdi se, da ste boljše igrali v gosteh kot doma. Se strinjate?
Kuzma: S tem se ne morem strinjati. Tudi statistično smo bili boljši doma. Doma smo osvojili 29 točk, zabili 33 golov in jih prejeli 9. V gosteh pa smo dosegli 28 točk, zabili 28 golov in jih prejeli 13. Doma smo bili dominantni, res pa je, da so se ekipe na Prevalje
velikokrat prišle le branit in zaradi tega nismo mogli razvit svoje igre s hitrimi prehodi iz obrambe v napad. Predvsem, zaradi tega na trenutke nismo izpadli atraktivni, smo bili pa pragmatični, kar je na dolgi rok najpomembnejše. Ne smemo pozabiti na dejstvo, da so naše tekme bile daleč najbolj obiskane v ligi. Zahvala gre zvestim navijačem, ki nas spodbujajo v dobrem in slabem.

E-Koroška: Bi morda katerega igralca posebej pohvalili, kdo je v odločilnih tekmah ‘povlekel’ ekipo?
Kuzma: Rad bi pohvalil celotno ekipo. Ne bi bilo prav, da bi izpostavljal posameznike. Ključen je bil povezan kolektiv, dobra ‘klapa’, ki včasih izpostavi enega posameznika, drugič
drugega. Vsekakor pa brez individualne kvalitete, ne bi bili prvaki.

E-Koroška: Za vami je drugi teden priprav za novo sezono. Je vse potekalo po planu?
Kuzma: Za nami je drugi teden priprav, vse poteka po planu. Odigrali smo tri pripravljalne
tekme. Proti VST Völkermarktu, druga preizkušnja je bila proti Fužinarju, tretja pa proti Radljam. Na vseh tekmah smo zmagali. Vendar tu še ne moremo delati zaključkov, to je pripravljalno obdobje. Dejstvo pa je, da fantje trenirajo dobro. Čaka nas še veliko dela v smislu kondicijske priprave, uigravanja celotnega moštva in novih posameznikov. V prihodnjih treh tednih bomo odigrali še tri pripravljalne tekme. 13. avgusta v dopoldanski urah pa gostujemo v Vidmu in takrat začnemo s prvenstvom.

E-Koroška:  Navijače Korotana seveda zanima, kakšno je stanje v ekipi. So vsi nosilci igre ostali?
Kuzma: Nosilci in jedro ekipe ostaja. Znotraj ekipe in okoli kluba se je ustvarilo vzdušje, katerega fantje težko zapuščajo. Veseli, da smo v klub pripeljali tudi okrepitve, ki bodo zaostrile konkurenco na različnih igralnih položajih. Vračata se dva naša stara znanca, domačina Urh Grešovnik in Blaž Kovač. Klemen Kozjak prihaja na posojo iz Dravinje, Luka Pišek je prestopil iz Cirkulan, Amadej Vršič, Filip Čelik iz Fužinarja. Ogi Stanojlović in Luka Kovač iz Dravograda. Nekateri od teh fantov bodo igrali še za mladince, saj se z letošnjim letom uvaja pravilo, da lahko igrajo za selekcijo U19 trije nogometaši, ki so po starosti že prvo leto člani. Pri članih pa bodo ti fantje vsekakor povečali konkurenco.

E-Koroška:  Kakšen je glavni cilj sezone?
Kuzma: Glavni cilj sezone je, da smo rezultatsko konstantni. Da igramo na način, kot
treniramo, torej s čim višjo intenzivnostjo, pozitivno agresivnostjo in s hitrimi prehodi iz obrambe v napad. Če bomo to delali kvalitetno, verjamem, da ne bo izostal tudi uspeh. Čisto rezultatsko gledano pa je naš cilj zgornja polovica lestvice.

E-Koroška: Tretja liga je precej močnejše tekmovanje kot članska liga MNZ Maribor. Poznate ekipe v ligi, kdo je po vašem favorit za naslov prvaka?
Kuzma: Tretja liga se od četrte lige loči predvsem po višji intenzivnosti in agresivnosti, kar
sem omenjal prej. Prav to sta dva dejavnika, ki ločita višji nivo od nižjega v vseh pogledih nogometa tudi, če na primer primerjamo drugo ligo s tretjo. Konkurenca je močna. Vlogo favorita pripisujem Dravi, ki je lani izgubila boj za uvrstitev v drugo ligo in Krškemu, ki je izpadel iz druge lige, tudi Videm je bil lani na visokem tretjem mestu, blizu so bile tudi ostale ekipe. Liga bo izenačena, čaka nas veliko kvalitetnih nasprotnikov.

E-Koroška: Letos praznuje Korotan 90 letnico ustanovitve kluba. Kaj bi ob tem povedali?
Kuzma: Korotan je eden najstarejših nogometnih klubov v Sloveniji. Tradicija nogometa na
Prevaljah sega daleč nazaj. To tradicijo še zdaj negujemo in veseli dejstvo, da se nogomet še vedno igra in je vsakodnevna tema v najrazličnejših družbah.

E-Koroška: Ob tej obletnici je bil junija zelo dobro organiziran turnir U15. So v planu še kakšne dejavnosti?
Kuzma: Turnir je bil pokazatelj, da se lahko tudi na Koroškem organizira dobre nogometne
dogodke, če več posameznikov stopi skupaj. Konkurenca na turnirja je bila zelo močna (NK Maribor, ND Bilje, Domžale, Austria Klagenfurt, Dravograd, SAK in Aluminij). Prav tako je naš tradicionalni nogometni kamp Hermana Čepelnika pokazatelj tega. V planu so še druge dejavnosti, izdaja biltena ob 90 letnici, tekma Korotanovih legend na Prevaljah itd. Pri teh stvareh rad pomagam kolikor mi dopušča čas. Drugače pa je organizacija v domeni upravnega odbora, ki se trudi z organizacijo različnih dogodkov.

E-Koroška: Sodelovali ste tudi na nedavno končanem Korotanovem kampu. Kako
ste ga doživeli?
Kuzma: Lepo je, ko se zbere toliko otrok. Veseli, da nas je vedno več, ki pomagamo pri
organizaciji. Vključeni so starši, člani, mladinci in različni prostovoljci. Kamp ima na Prevaljah dolgo tradicijo in nikoli ga ne izpustimo. Spet je bilo na Prevaljah zbranih več kot 80 mladih nogometašev. Letos sta poleg upravnega odbora glavno vlogo organizatorja prevzela vodja nogometne šole Gašper Mori in sekretar kluba Jan Kuzma. Verjamem, da bo še veliko takšnih dogodkov.

E-Koroška: V zadnjem času se v nogometnih krogih na Koroškem govori o sodelovanju med Korotanom in Fužinarjem. Kakšno je vaše mnenje o tem?
Kuzma: Prav je, da se povezujemo, pomagamo drug drugemu in se spoštujemo. Odprti smo za sodelovanje z vsemi koroškimi klubi. Ko pa pride do srečanja na igrišču pa mora v
ospredje stopiti rivalstvo, ki dela derbije zanimive.