FOTO: Skozi rove pod Peco po novi kolesarski progi

V Podzemlju Pece so včeraj otvorili novo kolesarsko progo skozi rudniške rove, po njej so se že zapeljali prvi kolesarji. Gre za zahtevno in atraktivno progo, ambient pa je nadvse redek in specifičen, tako v evropskem kot tudi svetovnem merilu. Vožnjo s kolesom skozi rudniške rove Podzemlje Pece ponuja že nekaj časa, z novo progo pa ciljajo na izkušene, profesionalne kolesarje.

Obiskovalci odprtja smo skupaj z vodiči Podzemlja Pece vstopili skozi vhod v temen Helenski rov v Podpeci, ki kljub zaprtju rudnika za namene pridobivanja svinčene rude še vedno živi. Približno 5 kilometrov dolga pot, trasa nove kolesarske proge, in sama hoja po ozkih rovih z nizkimi stropi, več metrov visokimi spusti ob pomoči vrvi in lestev v nižje rudniške rove, je bila vse prej kot sprehod. Ob pogledu na atraktivne spuste kolesarjev po manj kot meter široki progi, tesno okoli nje in nad njo pa trdne skale rovov, zastane dih. Proga je v nasprotju s prvotno, ki je namenjena tudi manj izkušenim kolesarjem, zelo zahtevna in na določenih predelih zelo nevarna. »Za kolesarje začetnike proga ni primerna. Namenjena je naprednim kolesarjem, ki imajo dovolj veščin in tehničnega znanja v gorskem kolesarstvu in so domači na zahtevnih progah. Predstavlja izziv tudi najboljšim kolesarjem,« je povedal Anej Štrucl, vodja ekipe izdelovalcev proge.

“Prvi del projekta je končan, sedaj stopamo v drugi del.”

Od ideje do včerajšnjega odprtja ni preteklo veliko časa, ekipi koroških kolesarjev so do realizacije pomagali tudi strokovnjaki iz tujine. Prva ideja se je porodila pred približno dvema letoma, pove Anej Štrucl. Sprva so razmišljali, da bi v rudniku posneli kratek kolesarski film, ki so ga na otvoritvi tudi predstavili, pozneje pa so se odločili, da bodo progo uredili in odprli tudi za javnost. »Samo delo na progi v jami je po urejeni birokraciji, financiranju in pridobljenem dovoljenju trajalo približno tri mesece, svoji ekipi pa se iskreno zahvaljujem za dobro opravljeno delo,« je dejal Štrucl. Finančno je projekt podprlo podjetje TAB, ki je prek podjetja Gradbeni materiali, d.o.o., tudi lastnik Podzemlja Pece; profesionalnost in učinkovitost ekipe je pohvalil tudi direktor družbe TAB Bogomir Auprih. »Prvi del projekta je končan, sedaj stopamo v drugi del, to je privabiti kolesarje, da bo obstoječa turistična ponudba s to progo zaokrožena in da bomo drugo leto govorili o več kot 20 tisoč obiskovalcih v Podzemlju Pece,« je dejal Auprih ob otvoritvi, preden je prerezal slavnostni trak na cilju proge.

V Zgornjo Mežiško dolino več turizma

Podzemlje Pece v rovih pod koroškim očakom zadnja leta pospešeno širi turistično ponudbo, vedno večjega turističnega obiska se na ta račun nadejajo tudi občine v Mežiški dolini. Na otvoritvi sta bila tudi županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in župan Občine Mežica Dušan Krebel. »Vsakršna nova pridobitev je korak do boljše turistične ponudbe. Zaradi rudarjenja v preteklosti smo danes deležni zanimivih turističnih poti po rudniških rovih. Pomembno se mi zdi, da imamo možnost pridobiti vedno več kilometrov pohodnih in kolesarskih poti, kar je pozitivno tudi za samo Občino Črna na Koroškem,« je za portal e-Koroška povedala županja Lesjakova. Omenila je, da se turistična ponudba v Črni na Koroškem izboljšuje tudi zunaj rovov pod Peco. Na razpisu čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo Interreg je Črna na Koroškem pridobila finančna sredstva za postavitev “ziplina” in za oživitev podružnične šole v Koprivni. »S temi projekti bomo prispevali k temu, da bo Mežiška dolina pridobila več obiskovalcev,« je dodala.

Globalna priljubljenost zelenega turizma v zadnjih letih je kot voda na mlin Zgornji Mežiški dolini, kjer je priložnosti za aktivnosti v neokrnjeni naravi na pretek. In zdaj je pravi čas, da občine trdno pograbijo priložnost turističnega razvoja z obema rokama ter premaknejo dolino iz mrtve turistične točke. Ob povečanem številu turistov pride do izraza predvsem pomanjkanje nočitvenih kapacitet v obeh občinah Zgornje Mežiške doline; v Črni že razmišljajo o ponovni obuditvi zaprtega hotela v središču občine, obiskovalcem obstoječih in bodočih atrakcij pa prenočitev morda ne bi bilo treba iskati v sosednji Avstriji.

JP