EMA 2018: Lanska zgodba BQL še vedno živa

Čeprav je na lanski EMI ljudstvo z glasovanjem odločilo, da bosta Slovenijo na evrovizijskem odru zastopala Korošca BQL, je imela strokovna žirija premoč nad njimi in je v Kiev poslala Omarja Naberja. Izkazalo se je, da je bila skladba Heart of Gold, s katero sta BQL želela nastopiti pred Evropo, ena najbolj poslušanih skladb v Sloveniji v letu 2017.

Danes zvečer se bo s predizborom začela letošnja EMA 2018, kjer se bo pomerilo 16 slovenskih glasbenikov, to so Anabel, BQL, Gregor Ravnik, Ina Shai, Indigo, KiNG FOO, Lara Kadis, Lea Sirk, ManuElla, Marina Martensson, MILA, Nika Zorjan, Nuška Drašček, Orter, Proper in Tanja Ribič. Osem izmed naštetih bodo gledalci skupaj s strokovno žirijo poslali v finale, ki bo 24. februarja. S finalnega tekmovanja pa bo najboljši izvajalec maja nastopil na tekmovanju za Pesem Evrovizije na Portugalskem.

Lansko leto je bilo na parketu EME precej pestro. Občinstvo je s telefonskim glasovanjem odločilo, da je skladba, ki jo želijo videti na Evrovizijskem odru v Kievu, skladba »Heart of Gold« dveh Korošcev, bratov Piletič, ki sta bolj poznana pod imenom BQL. A to za njuno zmago ni bilo dovolj, saj ima pri odločanju o slovenskem predstavniku pomembno besedo tudi strokovna žirija. Ta se je odločila, da je bolj primerna evrovizijska skladba »On my way« Omarja Naberja.

Na družabnih omrežjih je nemalo kateri gledalec EME izrazil ogorčenje nad izborom žirije in nad tem, da je odločitev ljudstva pri izbiri slovenske evrovizijske pesmi sekundarnega pomena. Številni so bili mnenja, da sta bila Prevaljčana ogoljufana, saj sta predstavila pesem, ki bi lahko visoko kotirala celo na finalnem evrovizijskem odru. Pozneje se je celo izkazalo, da je skladba »Heart of Gold« ena najbolj poslušanih in priljubljenih skladb v minulem letu.

Glede na lestvico najbolj poslušanih skladb v letu 2017 spletne strani slotop50.si, je bila skladba Heart of Gold bratov Piletič druga najbolj poslušana skladba v Sloveniji. Strokovna žirija je tako odločila, da bo skladba, ki je po priljubljenosti med Slovenci ugnala celo rekordno skladbo Despacito, Robbie Williamsa, Enriquija Iglesiasa in podobne svetovne zvezde, raje ostala doma.

slotop50.si

Mogoče pa izjemnima bratoma BQL letos le uspe preboj na veliki glasbeni oder Evrope. Korošci glasujemo in držimo pesti.