80-letnica koroškega slikarja Leanderja Fužirja

Priznani koroški slikar Leander Fužir-Landi, umetnik s samorastniško držo, je pred kratkim dopolnil 80 let. Ob njegovi okrogli obletnici mu posvečamo kratek zapis. 

Leander Fužir je v bogati likovni in ustvarjalni izpovedi naslikal veliko portretov in se dotaknil zgodb ljudi s socialnega roba. Pred pozabo ohranja življenje knapov in doživetja z rovov. Posebno mesto v njegovem ustvarjanju ima svet Prežihovega Voranca in njegovi literarni junaki. 

Njegove najljubše likovne tehnike so akvarel, akril, kreda, olje in pastel. Svoje znanje ves čas bogati in izpopolnjuje in je povezan s slikarji po vsej Sloveniji. Prav tako svoje znanje prek likovnih delavnic prenaša na mlajše rodove 

Ilustriral je štiri Prežihova dela, štiri pesniške zbirke, dve otroški pravljici, eno pesmarico ter knjigo za lahko branje Naše zgodbe. 

Svoja dela je razstavljal na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji, Avstriji in Italiji. Je član Kulturnega društva koroških likovnikov in Likovnega društva Oculus iz Wolfsberga v Avstriji. Živi in ustvarja v Črni na Koroškem. 

Za naš portal je povedal, da si na poti v novo desetletje želi predvsem zdravja, da bi se lahko z enakim slikarskim žarom še naprej posvečal novim slikarskim stvaritvam.