Županski stol Črne na Koroškem bo poskušal zasesti režiser Igor Prodnik

Režiser Igor Prodnik je včeraj uradno najavil kandidaturo za župana občine Črna na Koroškem. V osnutku programa je izpostavil nekaj ključnih točk, med drugim izgradnjo doma starostnikov.

V programu Igor Prodnik predstavi splošne točke, ki zajemajo celoten kraj – od turizma, infrastrukture, do kulture, financ in samega upravljanja občine. Zanimiva je predvsem točka izgradnje doma starostnikov, ki je na območju Mežiške doline več kot potreben. Prodnik želi v kraj privabiti tudi banko, ki jo je Črna na Koroškem zaradi zaprtja 15. poslovalnic NLB po vsej državi ravno izgubila. Poleg banke bi privabil vsaj še eno konkurenčno trgovino z živili.

Osnutek Prodnikovega programa o infrastukturi, bivanju in trajnostnemu razvoju:

Kdo je Igor Prodnik?

Igor Prodnik je leta 1984 diplomiral na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, smer filmska in televizijska režija. Po končani diplomi je bival v Londonu, kjer se je med drugim na Brixton Enterprice Centru izpopolnjeval iz filmske in video produkcije in postprodukcije. Od leta 1992 se je zaposlil na Ministrstvu za kulturo, kjer je opravljal različne funkcije; bil je svetovalec prvega slovenskega ministra za kulturo Andreja Capudra, opravljal je delo v.d. direktorja Filmskega sklada RS, bil je direktor Direktorata za medije. Med drugim je delal tudi kot sekretar na šolskem ministrstvu, predavatelj na Fakulteti za medije in še bi lahko naštevali, trenutno pa je član Programskega sveta RTV Slovenije in član komisije za tehnična vprašanja na RTV Slovenija.

Kot profesionalni režiser pa ima za sabo tudi številne filme, ideje za zgodbe pa je velikokrat črpal iz koroškega okolja. Ena njegovih bolj prepoznanih filmskih stvaritev, zlasti v Črni na Koroškem, je film Solzna dolina, ki ga je posnel leta 1980. Film pripoveduje zgodbo o vaškem, delavskem in rudarskem življenju v zakotni dolini nad Črno na Koroškem, v dolini Tople in Koprivne. Prav tako film Katarina Barbara – Moj dom stoji v malem naselju prikazuje podobno tematiko. Prodnik se lahko pohvali z 31. avtorskimi filmi, izdelal je tudi več kot 50 reklamnih in video spotov.

Da nekateri njegovi filmi izstopajo iz povprečja, kažejo številne nagrade. Za študijski igrani film Jutro je prejel Malo zlato areno v Pulju, za film Tisnikar je prejel Zlato ptico, za dokumentarec Osebno življenje skulpture je prejel zlato medaljo na filmskem festivalu v Beogradu, Tine ali komu zvoni je bil nagrajen z Viktorjem, v Oberhausnu je za film Josipdol prejel posebno nagrado, za film Od novne do kruha pa je prejel srebrno plaketo na mednarodnem festivalu etnografskega, športnega  in turističnega filma v Kranju.

Več o Igorju Prodniku si lahko preberete v intervjuju na tej povezavi: http://e-koroska.si/intervju-z-igorjem-prodnikom/

JP