Zmagovalca svetovne enduro serije Hill in Ravanelova, Peršak končal na petem mestu

Šesta izvedba gorskokolesarskega festivala Black Hole na Koroškem se je zaključila z razburljivo dirko – četrto letos v svetovni enduro seriji (Enduro World Series – EWS). Po četrtku in petku, ki sta bila namenjena spoznavanju proge, se je 334 kolesark in kolesarjev iz 34 držav in s šestih celin v soboto in nedeljo pomerilo na šestih hitrostnih preizkušnjah. Skupaj s povezovalnimi etapami so po slovenskem in avstrijskem Koroškem prekolesarili 96 km, preplezali skoraj 3000 višinskih metrov in se spustili za več kot 5000 m – razliko so premagali v gondoli na Peco.

Na koncu sta velika zmagovalca postala Francozinja Cecile Ravanel (Commencal Vallnord Enduro Racing Team) in Avstralec Sam Hill (Chain Reaction Cycles Mavic). Oba sta tudi vodilna v skupni razvrstitvi serije. Za 6 hitrostnih preizkušenj je 32-letni Hill, trikratni svetovni prvak v spustu, porabil 52 minut in 55 sekund, Ravanelova, nekdanja vrhunska tekmovalka v olimpijskem krosu, ki je letos pri 37 letih na Lošinju prvič stopila na stopničke svetovnega pokala v spustu, pa dobrih 10 minut več.

Pri moških sta na stopničke stopila še Belgijec Martin Maes (GT Factory Racing) na drugo mesto z zaostankom 10 sekund ter Šved Robin Wallner (Ibis Cycles Enduro Race Team) z zaostankom minute. Hill in Maes sta se dvobojevala do zadnje etape, spusta s Pece z imenom Thriller z več kot 1000 m višinske razlike, pred katerim je imel Hill pičlo sekundo in 64 stotink prednosti. Hill je dobil dve, Maes pa tri preizkušnje. V zadnji pa je Hill zmagal s prednostjo skoraj devetih sekund pred Maesom in si po Čilu in Kolumbiji zagotovil tretjo letošnjo zmago.

Četrti je bil Britanec Ruaridh Cunningham (Trek Factory Racing), nekdanji mladinski svetovni prvak v spustu in nekaj let član slovenske ekipe Unior Tools Team. Na petem mestu pa največja slovenska zgodba vikenda in ena bolj zanimivih tudi za tuje spremljevalce serije – domači tekmovalec Vid Peršak (Sunbikers Mondraker Enduro Racing). Še ne 22-letni Korošec iz Šentanela, slovenski prvak in trikratni zmagovalec domače serije SloEnduro, je na nekaterih progah lahko zares imel prednost domačega terena, a se je odlikoval na drugih, povsem na novo pripravljenih progah za to tekmovanje, na katerih ni imel nobene prednosti. Tako se je s tretjim časom na sobotni tretji preizkušnji na Peci prebil na skupno peto mesto po prvem dnevu. Na prvih dveh nedeljskih preizkušnjah na prav tako novih progah nad Črno na Koroškem in Mežico je bil 4. in šel kot 4. v skupni razvrstitvi na zadnjo etapo, Thriller na Peci, ki ga je pomagal zgraditi, a je padel in z 11. časom zdrsnil na 5. mesto. To je daleč največji uspeh zanj – nekajkrat je bil na stopničkah pri mlajših od 21 let, letos je drugo leto med člani – in sploh za slovenske tekmovalce v EWS.

Med ženskami je drugo mesto osvojila še druga Francozinja Isabeau Courdurier (Intense Mavic Collective) z zaostankom dveh minut in 32 sekund, tretje pa Kanadčanka Casey Brown (Trek Factory Racing) z zaostankom treh minut in sekunde. Ravanelova je bila najhitrejša v prav vseh hitrostnih preizkušnjah vikenda.