»Želimo res na račun politične preračunljivosti postati regija otopelosti?«

Korošci so na včerajšnjem protestnem shodu strnili vrste ter vladi jasno in glasno sporočili, da je mencanja okrog gradnje tretje razvojne osi resnično konec. Zbrani koroški protestniki so ob nastopih lokalnih politikov in gospodarstvenikov na protestnem odru žvižgali in žugali vladi v Ljubljano.

»Nestrpna mladina« je nastopila z ostrimi besedami

Andrej Grobelnik iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os je nekaterim lokalnim politikom – sicer ne poimensko –, ki so bili prisotni tudi na protestnem shodu, brez leporečenja očital preračunljivost in apatičnost do regije. »Lokalni strankarski veljaki, ki so tudi danes z nami na shodu, pa izražajo skepso do Mladinske iniciative in tekmujejo v tem, kdo bo napletel boljše politično ozadje. Ne bojte se, strankarski veljaki! Povejte vašim šefom v Ljubljani, da se bomo po avtocesti vozili tako levi kot desni ter ljudje vseh barv, nazorov in pogledov,« je dejal Grobelnik in nagovoril zbrano množico, naj ne spusti iz rok projekta stoletja, ki Koroški pripada. Prav tako je določenim koroškim politikom očital opazko, da so mlade, ki se borijo za izgradnjo hitre ceste, označili za »nestrpno mladino«.

Tudi njegov kolega iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os in podžupan občine Ravne na Koroškem Aljaž Verhovnik ni bil skop z besedami. Izpostavil je, da je cesta od Dravograda do Arje vasi najbolj smrtonosna cesta v Sloveniji od osamosvojitve države. Sprašuje se, koliko ljudi bo na tej cesti še moralo umreti, preden bo država Koroški dala priložnost. Dodaja tudi, da je načrt za ohromitev prometa od Koroške do Arje vasi že izdelan, in da je norčevanja in čakanja dovolj.

Množica, ki ni prišla na pivo in klobase

To je bila množica, ki je prišla na shod z jasnim ciljem in sporočilom Koroške regije – Hoč’mo cesto!. S temi besedami je prisotne nagovoril župan Občine Ravne na Koroškem in predsednik Sveta koroške regije Tomaž Rožen. Med drugim je Rožen dejal, da župane in lokalne politike v prestolnici premalo upoštevajo, in da so se v preteklih letih naposlušali izgovorov iz Ljubljane, da za cesto ni denarja, in da cesta ni umeščena v prostor, obenem pa je pohvalil aktivnosti Mladinske iniciative za 3. razvojno os.

»Gorenje bo primorano seliti proizvodnjo v druge države«

Na protestu so se zbrali tudi predstavniki lokalne politike in gospodarstva Savinjsko-šaleške regije. Vsi trije govorci so se Korošcem zahvalili za borbenost ter izrazili vso podporo in pomoč pri aktivnostih za realizacijo gradnje hitre ceste.

»Predsednik uprave Gorenja je rekel, da v kolikor ne bo avtoceste, bo primorano Gorenje seliti proizvodnjo v druge države.« Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), je izjavil, da je tretja razvojna os bolj pomembna kot drugi tir, za izgradnjo katerega se pišejo in sprejemajo celo posebni zakoni.

Na protestni oder v središču Občine Ravne na Koroškem sta stopila tudi direktor Savinjsko-šaleške gospodarske zbornice Franci Kotnik in podžupan MO Velenje Peter Dermol, njuno mnenje o smotrnosti izgradnje tretje razvojne osi se, tako kot pri drugih govorcih, ni razlikovalo. Kotnik je cestno infrastrukturo označil kot popolnoma zastarelo, Dermol pa je dodal, da se Korošci in Šalešci borijo za nekaj, kar preostala Slovenija že ima.

JP