Zdravniška stroka opozarja: slovenska javnost še vedno ne verjame, da je covid-19 lahko nevarna bolezen in da je to lahko smrtna bolezen!

Vodja Oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC, dr. Matjaž Jereb je povedal, da glede na epidemiološko situacijo v državi, pričakovano raste tudi število bolnikov, ki jih sprejemamo v bolnišnico zaradi covid-19. Število bolnikov na intenzivnem oddelku raste, kar smo strokovnjaki sicer pričakovali, je dejal. Pričakujemo pa da bo, glede na neugodno epidemiološko situacijo v Sloveniji, število raslo tudi v prihodnje. “Covid je bolezen pred katero ni varen nihče. Zdravstveni delavci in zdravniki te bolezni ne podcenjujemo, se pa bojim, da slovenska javnost še vedno ne verjame, da je to lahko nevarna bolezen in da je to lahko smrtna bolezen,” je opozoril Jereb. Treba je omejiti število novih okužb, kar pa lahko naredimo le tako, da se  v tem združimo in upoštevamo ukrepe, ki so namenjene preprečevanju širjenja. 

V nadaljevanju je dr. Matjaž Jereb razložil, da je v ljubljanskem kliničnem centru pripravljenih 16 intenzivnih postelj, razmišljajo pa, da se bodo prestrukturirali v “covid bolnišnico”, dela za to že potekajo. Covid bolnišnica bi bila namenjena tako za intenzivne kot tudi za navadne bolnike. Selitev v Šiško se še ni začela, to je rezervna lokacija o kateri razmišljamo, je povedal Jereb. Ključen problem je seveda pomanjkanje kadra, kar je bil problem že pred epidemijo, zdaj se je le demaskiral, je nadaljeval. “Tu bodo težave, tudi če opremimo postelje, nimamo dovolj primerno usposobljenega osebja. Na eno intenzivno posteljo bi moralo priti pet medicinskih sester, vendar pa tega idealnega standarda nikoli nismo dosegli.” Na vprašanje, zakaj nimamo posebne bolnišnice izključno za bolnike s covidom-19, je Jereb odgovoril, da so sicer razmišljali tudi v to smer. Vendar pa se pri bolnikih s covidom-19 pojavljajo tudi drugi zapleti, ki potrebujejo drugačno obravnavo. Na distancirani lokaciji seveda ne bomo mogli imeti vseh strokovnjakov, kar predstavlja težavo. Po drugi strani pa se tu na Intenzivnem oddelku zdravijo bolniki, ki nimajo covida-19 in tudi zaradi njih ne bi mogli osebja kar odpeljati nekam drugam. Nekako je treba najti ravnotežje, da bodo vsi bolniki deležni potrebne oskrbe, je sklenil Jereb.

Več preberite TUKAJ.