“Zbiranje ti pride v kri, hočeš nočeš te potegne noter”

Ravenčan Nebojša Ilić je strasten zbiratelj vinilnih plošč, zbira jih že od otroštva. V njegovi zbirki je trenutno 450 velikih in 500 malih vinilnih plošč. Za najdražjo vinilno ploščo v svoji kolekciji je odštel skoraj 100 evrov, cene nekaterih na trgu so še dosti višje. V kratkem pogovoru je odgovoril na nekaj vprašanj, tudi o svoji humanitarnih dejavnostih, po katerih ga mnogi Korošci poznajo.

 

E-Koroška: Koliko plošč se nahaja v vaši kolekciji, kje ste kupili svoje prve plošče? 

Ilić: Trenutno se v moji kolekciji nahaja cca 450 LP albumov in cca 500 singl plošč. Zbiram samo vinilke, imam pa tudi nekaj CD-jev in audio kaset. Svoje prve plošče sem kupil v takratni veleblagovnici Nama. Takrat nekih specializiranih trgovin ni bilo. Marsikdo pa je vinilke nabavljal tudi v sosednjih Italiji in Avstriji. Pri nas so bile redke, pač to, kar so licenčno izdali RTB, Jugoton, Suzy, RTV Ljubljana, Helidon…. 

E-Koroška: Pred tridesetimi leti so CD-ji zamenjali vinil plošče, kakšna je danes situacija? 

Ilić: S prihodom drugih medijev, predvsem CD-jev, se je vinil umaknil za nekaj časa. V zadnjih letih pa je vinil zopet v modi in izpodriva vse novodobne medije. 

E-Koroška: Katere zvrsti glasbe najraje poslušate? 

Ilić: Sam poslušam bolj ali manj vse od popa do metala, pa tudi klasika mi ni tuja in v moji kolekciji se najdejo skoraj vse zvrsti, tudi klasika, narodno zabavna glasba …..Drugače pa je moja domača zvrst hard rock in rock. 

E-Koroška: Katere znane glasbenike ste osebno spoznali? 

Ilić: Imel sem srečo, da sem spoznal kar nekaj znanih glasbenikov iz področja ex yu rock scene. Momčila Bajagića-Bajago na Ivarčkem jezeru, člane skupine Riblja Čorba ( z njimi sem bil v Papriki na Ravnah skupaj na kosilu kjer je bil kar dolg klepet), pevca skupine Kerber Gorana Šepo sem spoznal v Nišu v lokalu Tramvaj, prav tako pevca skupine Galija Nenada Milosavljevića, spoznal sem tudi vse člane skupine Crvena Jabuka. 

E-Koroška: Katera plošča, ki ste jo kupili, je bila najdražja? 

Ilić: Najdražji plošči, ki sem ju kupil, sta bili Metallica – Black, stala je 95 eur – to sedaj prodajajo za cca 300 eur ter Azra – Filigranski pločnici, prav tako 95 eur – ta sedaj dosega ceno cca 170 eur. Azra je eden najbolj iskanih bendov trenutno na trgu, sam bom do konca junija zbral celotno kolekcijo, saj dobim še zadnje tri albume, ki mi manjkajo. Celotna njihova kolekcija pa je trenutno vredna cca 2000 – 2500 eur. Vinilke so novodobna naložba in to dobra, saj cena teh plošč konstantno narašča.

E-Koroška: Kje danes ponavadi kupujete plošče? 

Ilić: Plošče večinoma kupujem pri zbirateljih, ki jih poznam osebno in ponujajo res preverjeno kvaliteto. Prav tako kupujem plošče na sejmih, v vinil shopih in prek spleta, to pa večinoma od Vinil Shopa, ki ga ima Simon Gale. Nakupovanje vinilk je sedaj družinski projekt, saj so se s tem okužili tudi moji štirje otroci in žena in je to sedaj družinski hobi. 

E-Koroška: Na Koroškem ste znani tudi po svojem humanitarnem delu. Bi nam povedali tudi kaj o tem? 

Ilić: O svojem prostovoljnem delu zelo nerad govorim, ker bi se razumelo kot samohvala, pa tudi namen prostovoljstva ni v tem, da se oglašuješ in promoviraš, sem pa sodeloval v kar nekaj projektih: Never Give Up, pri Civilni zaščiti, Karitas…..Sedem odprav smo naredili na področje Petrinje, Siska, Gline, ki ih je zadel hud potres. To akcijo sta začela in vodila Erih Berlič in njegova žena. Ob tej priložnosti bi se še enkrat zahvalil županom zgornje Mežiške doline, ki so nam priskočili v pomoč: Romani Lesjak, Dušanu Kreblu, Matic Tasiču, Tomažu Roženu. 

E-Koroška: Bi kaj dodali za konec najinega pogovora? 

Ilić:  Za konec, kaj naj rečem. Zbiranje ti pride v kri, hočeš nočeš te povleče noter. Vsem pa sporočam: ne mečite stran starih plošč, kaset, cd-jev, ker se vse vrača kot bumerang.