Zaradi slovenskega dopisa pred sodnika

Okrajno sodišče v Železni Kapli je zavednega koroškega Slovenca Franca Kukovico, ki je enojezično avstrijsko krajevno tablo prilepil še slovensko krajevno ime, oprostilo obtožbe poškodovanja tuje lastnine. Da se je Kukovica sploh znašel na sodišču, je za mnoge Korošce skrb vzbujajoče.

85-letni Franc Kukovica iz vasi Sele v Žitari vasi je pred časom enojezično krajevno tablo dopolnil z oznako, ki nosi slovensko ime vasi Sele. Okrajno državno tožilstvo je Kukovici očitalo poškodovanje tuje lastnine, a je včeraj sodišče v Železni Kapli odločilo, da zavedni Slovenec iz Sel ni storil kaznovanja vrednega dejanja. To, da se je Kukovica zaradi takšnega dejanja moral zagovarjati na sodišču, pa je po besedah odvetnika Rudija Vouka groteskno in absurdno, je dejal za avstrijski ORF.

V Žitari vasi so lansko leto krajani na pobudo Franca Kukovice na svoja zemljišča postavljali table in transparente s slovenskimi napisi, slovenski napis pa je Kukovica dodal tudi na državno krajevno tablo. Njihovo akcijo je podprlo več sto koroških Slovencev, med njimi tudi Valentin Inzko, predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev. Inzko se je ob bok Kukovici postavil tudi ob napovedani sodbi; Narodni svet koroških Slovencev je namreč v izjavi za javnost zapisal, da nihče ne povpraša po škodi, ki jo je s tovrstnimi dejanji dejanji deželi Koroški povzročila občina Žitara vas.

S tem, ko so v Selah v Občini Žitara vas izpeljali akcijo postavljanja dvojezičnih napisov na zasebnih zemljiščih, so opozorili na močno dvojezičnost kraja, ki pa ji občinska uprava in občinski svet ne prisluhneta – problem dvojezičnosti v Žitari vasi traja že več kot pet let. Februarja 2013 so manjšinci županu Jakobu Straußu predlagali odločanje o dvojezičnih tablah na občinskem svetu, na dnevni red pa ga je Strauß uvrstil šele decembra 2017. Velika večina občinskih svetnikov je predlogu nasprotovala, a za Kukovico in somišljenike to očitno ni pomenilo konca zgodbe o dvojezičnosti.

Ureditev vasi Sele je pravno neustrezna in v nesoglasju z avstrijsko državno pogodbo, je za ORF dejal odvetnik Vouk, zato je začudenje nad obravnavo Kukovice še večje. Kljub vsemu pa je na koncu prevladal razum, Kukovica zaradi zavednega dejanja ne bo kaznovan.

JP