Zaključil se je Black Hole Fest

Trije dnevi dirkanja, celoten teden kolesarjenja in preko 1000 kolesarjev in njihovih spremljevalcev iz več kot 40 držav. To so le nekatere najbolj izstopajoče številke festivala Black Hole Bike Fest in dirke EWS Peca/Jamnica, praznika gorskega kolesarstva in dirkanja v enduru. Festival se je danes končal z dirko najmočnejše kategorije Pro, glavni zmagi pa sta šli v Francijo in Kanado.

 

Koroška je dobro znana regija v veliki gorskokolesarski skupnosti, še posebej po dirki EWS
Peca/Jamnica 2018, ki je poslala zgodbe iz regije po celotnem svetu. Enako se dogaja v teh dneh, ko o regiji pišejo kolesarski mediji iz celotnega sveta, v letu 2022 pa zgodbe preko družabnih omrežij milijonom širijo tudi tekmovalci in ekipe.

Festival se je zaključil z glavno dirko EWS Peca/Jamnica, zmagovalca v članski konkurenci pa sta postala Francozinja Isabeau Courdurier (Lapierre Zipp Collective) in Kanadčan Jesse Melamed (Rocky Mountain Race Face). Lokalni favorit Vid Peršak (Orbea FOX Enduro Team) je bil 15., in to kljub nemalo težavam na dirki. Tina Smrdel je bila 2. v kategoriji do 21 let, njen brat Miha je bil 14. v enaki starostni skupini.

Skupaj je na dirkah EWS, EWS100 in EWS-E dirkalo preko 660 kolesarjev, seveda pa ne
smemo pozabiti na bodoče prvake, ki so danes dirkali na otroški dirki EWS KIDS. Festival je
povezal štiri tekmovalna območja na obeh straneh meje – Peco, Jamnico nad Prevaljami, Črno na Koroškem in Mežico, kar je bil velik logističen izziv, še posebej ker potekajo etape v hribih (ter tudi globoko pod zemljo). Ekipa 200 profesionalcev in prostovoljcev je delo opravila z odliko.

Kolesarji radi tekmujejo na EWS Peca/Jamnica, kljub izzivu za telo in glavo. Etape so zelo tehnične in dolge, zato je ta dirka med najtežjimi v sezoni. Hkrati je to prizorišče unikatno v več pogledih, najbolj očitno je seveda to, da se ena dirka odvija v dveh državah.
Kolesarji so vzeli zahtevne etape za svoje, le malo kje jim je na razpolago takšna višinska
razlika in tako dolgi spusti. Za prvo etapo – Triller na Peci – so najboljši potrebovali več kot 13 minut in so zato etapo preimenovali v »monster stage« (pošastna etapa), v isti sapi pa so vsi po vrsti povedali, da uživajo v razgledih in vsemu, kar ponuja regija. V tednu dni so izkoristili kopanje v jezerih, kolesarjenju v opuščenih rudnikih, dobri hrani in enostavnem uživanju v tihi in zeleni naravi.

Festival Black Hole Bike Fest se za leto 2022 zaključuje, znova uspešno in z jasnim sporočilom, da so gorski kolesarji iz celega sveta na Koroškem dobrodošli. Regija je postala vodilna na tem področju, zato je prav, da zaključimo z besedami Dušana Štrucla – Dixija, pionirja MTB turizma na Koroškem, ki je izrekel zahvalo vsem organizatorjem, graditeljem poti, tekmovalcem in nasploh vsem gorskim kolesarjem: »Hvala, ker ste uresničili moje sanje.«

Povezavi:
Festival: https://www.blackhole-bikefest.com
EWS / rezultati: https://www.enduroworldseries.com