Zakeršnikov Ikar letalstvo je strmoglavilo v stečaj

Tik pred koncem lanskega leta, 27. decembra 2019, je Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu sprejelo sklep o stečajnem postopku nad pravno osebo Ikar letalstvo, prevozi, d.o.o. iz Šmartna pri Slovenj Gradcu. Ikar letalstvo je v večinski lasti podjetja Eurocity, d.o.o., vodenje tega podjetja pa je bilo v rokah družine Zakeršnik. Preden je podjetje pristalo v stečaju je bil direktor družbe Janko Zakeršnik.

Lastniška struktura podjetja na dan sklepa o začetku stečajnega postopka. Grafika:ebonitete

Poleg družbe Eurocity, ki je imelo 51 odstotni delež, pa sta bila družbenika v Ikar letalstvu, prevozi, še Miha Repovž in Primož Lajevec, oba sta bila lastniško udeležena z 24,5 odstotki. Podjetje se je ukvarjalo s poslovnim letalstvom, v te namene pa je uporabljalo poslovno letalo znamke Cessna Excel.

Zadnji zastopnik podjetje tik pred stečajem je bil Janko Zakeršnik. Foto: ebonitete

Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo Matejo Režun. Predlog za začetek stečajnega postopka je vložil upnik DUTB d.d. Slaba banka je namreč prevzela terjatve od NLB s pogodbo 25.3.2014. Sicer pa se je Ikar letalstvo, prevozi, skušalo izogniti stečaju in je pred dobrima dvema mesecema vložilo zahtevo za odložitev odločanja o stečaju, vendar v tem času niso predložili dokazov, da podjetje ni več insolventno. Potrebna bi bila dokapitalizacije z denarnimi vložkom v višini 1,5 milijona evrov, da bi dolžnik lahko poplačal dolgove.

Sicer pa je bilo podjetje Ikar letalstvo ustanovljeno leta 2013, lastništvo se je v tej kratki zgodovini podjetja precej spreminjalo. Leta 2014 in 2015 sta bila med lastniki tudi Rusa Aleksander Korneev in Maxim Vologzhanin, ki sta bila v preteklosti tudi direktorja nemške družbo Pro Jet GmbH, ki se prav tako ukvarja s poslovnimi letalskimi prevozi.

Rok za prijavo terjatev je 27. marec 2020.

MP