Začetek konca Leka na Prevaljah?

Naš neuradni vir iz Leka nam je potrdil, da v prevaljskem obratu ne bodo več proizvajali ko-amoksiklava za Združene države Amerike. To naj bi predstavljalo 20 odstotkov celotne proizvodnje, za ameriške linije pa naj bi bilo zadolženih vsaj 20 zaposlenih. Lek smo povprašali za uradne informacije o dogajanju v prevaljski proizvodnji.

Novica o ukinitvi proizvodnih linij za ameriški trg je odjeknila kmalu po uradni naznanitvi, da Lek proizvodnje na Prevaljah ne bo širil. »Na Prevaljah proizvajamo zdravila za več kot 70 trgov, med drugim tudi za ZDA in Rusijo, ki sta naši največji tržišči, Brazilijo, Kazahstan ter številne države Vzhodne Evrope, Afrike in Azije. Pomemben delež predstavlja tudi pogodbena proizvodnja za različne kupce. Proizvodnjo bomo prilagajali povpraševanju po naših izdelkih na teh trgih,« je sporočila Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja na Leku.

Prilagajanje proizvodnje glede na povpraševanje pri antibiotikih in drugih zdravilih seveda ni tako enostavno, saj mora vsako zdravilo skozi registracijo v posamezni državi (ali centralizirano registracijo za države EU). Podjetje, ki želi ponujati zdravila na ameriškem trgu, pa mora prestati tudi pregled stroge inšpekcije Food and Drug Administration (FDA). Zelo mala verjetnost je, da bi sodelovanje med Lekom in ZDA prekinila ameriška stran, takšno odločitev je najverjetneje sprejel Novartis.

Na vprašanje, kolikšen delež celotne prevaljske proizvodnje predstavljajo izdelki za ameriški trg, nismo dobili odgovora, v skladu z Lekovimi internimi pravili tega podatka ne razkrivajo, so nam sporočili.

Na Prevaljah pa se ob tem pojavlja skrb za zaposlene. Vir nam je potrdil, da je vodstvo Leka na Prevaljah zaposlenim sporočilo, da bodo v prihodnje, najverjetneje prihodnje leto, sledila odpuščanja zaradi izpada proizvodnje za ameriški trg. Zaposleni pa naj bi imeli možnost, da lahko v primeru nove zaposlitve Lek zapustijo brez odpovednega roka, kar kaže na željo po nižanju števila zaposlenih. Tudi glede morebitnih odpuščanj iz Ljubljane konkretnih odgovorov nismo prejeli. Sporočili so nam samo, da »število in strukturo naših zaposlenih bomo tako kot doslej prilagajali glede na poslovne potrebe.«

JP