Začenja se 16. abonma Jazz Ravne

Začenja se 16.abonma Jazz Ravne. V četrtek, 20.10.2022, bodo ob 20.uri v KMKC Kompleksu na Ravnah nastopili Samo Šalamon – kitara; Arild Andersen – kontrabas; Ra-Kalam Bob Moses – bobni. Glasbena dogodivščina zelo blizu galaksij, ki jih še nihče ni slišal.

 

»Nekaj nenavadnega« je ime skladbe na albumu »Pure and Simple«, pod katerega se podpisujejo Samo Šalamon, Arild Andersen in Ra-Kalam Bob Moses. Z besedno zvezo »nekaj nenavadnega« bi lahko opisali tudi srečanje dveh veteranov jazza – Arilda in Boba z razmeroma mladim Samom: sanje, ki se uresničijo, kot pravi slednji, kajti oba soavtorja zanj nista le izjemna glasbenika, pač pa kar njegova heroja, in to že odkar pomni.
Rezultat te fuzije je glasbena dogodivščina daleč stran od mainstreama, a zelo blizu galaksij, ki jih še nihče ni slišal. Včasih postane lahkotna in zračna, potem spet težka in distorzirana; glasbeniki vseskozi ostajajo v bližini drug drugega in vsako noto gradijo na notah svojih kolegov – osebno, jasno in v vseh glasbenih barvah, ki jih lahko izvabijo iz svojih instrumentov.

Samo Šalamon je po mnenju svetovnih kritikov eden najzanimivejših kitaristov in komponistov mlajše generacije na svetovni jazz sceni. Napisal je več kot 300 kompozicij in posnel 35 samostojnih albumov za priznane tuje in slovenske založbe, kot so Clean Feed Records, Not Two Records, Fresh Sound New Talent, Steeplechase Records, Splasc(h) Records itd. Prestižna angleška založba Penguin Books je Samovo ploščo z naslovom Ornethology uvrstila med 1001 najboljšo ploščo v zgodovini jazz glasbe.

Arild Andersen je posnel več kot 30 albumov z založbo ECM, s katero še vedno izdaja izjemne solo albume. V 60-ih letih prejšnjega stoletja je bil član kvarteta Jana Garbareka in igral z imeni kot so Sonny Rollins, Chick Corea, Don Cherry, Stan Getz, Sam Rivers itd. V 80-ih in 90-ih letih je posnel legendarne albume, na katerih so igrali Kenny Wheeler, Paul Motian, Bill Frisell, John Abercrombie, Ralph Towner in drugi.

Ra-Kalam Bob Moses je ena največjih legend jazzovskih bobnov v ZDA. Že v 60-ih letih prejšnjega stoletja igral v zasedbah Rolanda Kirka, s kvartetom Garya Burtona, z Daveom Liebmanom in Larryem Coryellom. Bil je eden izmed inovatorjev jazz fusion glasbe. Leta 1975 je posnel enega najbolj pomembnih kitarskih jazz albumov Bright Size Life s Patom Methenyjem in Jacom Pastoriusom, v 80-ih pa posnel izjemne albume z glasbenimi imeni kot so Steve Swallow, Bill Frisell, Sheila Jordan, Steve Kuhn in John Scofield.

Koncert je organiziran s podporo Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Ljubljani.