Za marec nižji račun za elektriko, vendar ne pri vseh dobaviteljih

Čeprav je vlada v marcu znižala ceno električne energije, nekateri dobavitelji zaradi že natisnjenih računov niso upoštevali popusta. Prehitel jih je čas, račune so že tiskali ali imeli natisnjene. Pri GEN-I so za svoje odjemalce šli korak dlje, na novo so natisnili račune in pravilno obračunali popust iz naslova odloka ter še dodatno znižali tarifo za 15 odstotkov.

Vlada je marca na 7. dopisni seji sprejela Odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpore proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. Povprečno gospodinjstvo bo v času veljave odloka, to je od 1. marca do 31. maja, plačalo za približno 20 odstotkov nižji račun za elektriko.

A pri izdaji računov se je zapletlo pri dobaviteljih. Odlok je bil sprejet 20. marca, ko so imeli nekateri dobavitelji že natisnjene račune brez pravilno obračunanih popustov, ki jih odlok predvideva. Tako je okoli 60 tisoč odjemalcev marca prejelo višje položnice.

Pri GEN-I omogočili nižje račune za dobavo elektrike

V podjetju GEN-I pa so za svoje odjemalce naredili korak dlje. Kljub 16 tisoč natisnjenim računom so le-te popravili in s tem omogočili, da je bilo več kot 164 tisoč odjemalcev že v marcu deležnih popustov, ki izhajajo iz vladnega odloka in dodatnega 15-odstotnega znižanja tarif s strani podjetja. »V GEN-I smo se ob napovedanih proti-kriznih ukrepih vlade na področju zaračunavanja električne energije in lastni odločitvi o dodatnem znižanju cen tarif električne energije naglo odzvali ter s podporo zalednih in IT služb omogočili pravočasne in pravilne račune za dobavo elektrike v mesecu marcu,« sporočajo.

Vsem svojim gospodinjskim odjemalcem in malim poslovnim odjemalcem je GEN-I na izdanih računih za marec 2020 upošteval oprostitev plačila obračunske moči in prispevka SPTE in OVE, ki jih je za blaženje posledic korona virusa sprejela država. Poleg tega so bile na vseh teh računih obračunane tudi 15 odstotkov nižje cene tarif električne energije, ki jih je za tri mesece kot simbol solidarnosti in družbene odgovornosti svojim odjemalcem zagotovil GEN-I.

Foto: GEN-I