Z umirjanjem epidemije vlada danes o sproščanju ukrepov

Vlada bo danes na seji obravnavala epidemiološko stanje v državi, ob umirjanju epidemije covida-19 bodo govorili tudi o sproščanju ukrepov po vladnem semaforju. Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 12.176 aktivnih primerov okužb. Na straneh NIJZ najdemo podatek, da osebe, ki so dokazano zbolele za covidom-19 po cepljenju s prvim odmerkom, prejmejo drugi odmerek cepiva istega proizvajalca 6 mesecev po bolezni. Osebe, ki so covid prebolele se lahko cepi samo z enim odmerkom cepiva.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb z novim koronavirusom je v torek znašalo 737, s čimer se ob 649 hospitaliziranih bolnikih država uvršča v oranžno fazo protikoronskih ukrepov. Trenutno so v državi vse regije oranžne, razen obalno-kraške, ki je rumena, in primorsko-notranjske, ki je rdeča.

Vlada bo danes na seji obravnavala epidemiološko stanje v državi, ob umirjanju epidemije covida-19 bodo govorili tudi o sproščanju ukrepov po vladnem semaforju. Tako bi lahko vlada danes sprejela odločitev, da bodo tudi druge prireditve dovoljene za do 100 ljudi, je za STA pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Glede na semafor sproščanja ukrepov oranžna faza sicer predvideva začetek pouka tudi na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu, zbiranje do 10 oseb, odprtje trgovin v celoti ter odprtje teras in vrtov v gostinskih lokalih. Odprli se bodo tudi študentski domovi ter sprostilo gibanje med regijami.

V Sloveniji so včeraj opravili 4.816 PCR testov in skoraj 25 tisoč HAT testov. Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo pozitivnih 1.034 PCR testov – kar znaša 21,5 odstotka potrjenih okužb. Hospitaliziranih je bilo 649 oseb. 157 jih je rabilo intenzivno nego. Žal so umrli štirje bolniki. Povprečje potrjenih primerov okužbe v zadnjih sedmih dneh se je po podatkih vlade še znižalo, zdaj znaša 706. Do sedaj so cepili 380.082 oseb z dvema odmerkoma in 157.885 oseb z dvema odmerkoma cepiva. V Sloveniji na uporabo čaka tudi cepivo Johnson & Johnson, pri katerem je za zaščito dovolj le en odmerek.