Z današnjim dnem vstopa v veljavo desetdnevno delno zaprtje države: naj spomnimo, na kaj vse morate biti v tem času pozorni

“V Sloveniji od 1. do vključno 11. aprila velja delna zapora države, s ciljem zmanjšati pritisk na bolnišnice, ki se je v zadnjih tednih povečal,” so spomnili na Vladi RS. 

 

“Ne izbiramo med negativnim in pozitivnim. Izbiramo med ukrepanjem, ki ima negativne posledice, in neukrepanjem, ki ima lahko drastične posledice. Razlika med obema izbirama je po besedah zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja 500 smrtnih žrtev do poletja,” so še poudarili pri vladi.

Pri Vladi RS so ob tem spomnili na sledeče ukrepe oziroma omejitve, ki bodo v navedenem časovnem obdobju v veljavi: Začasno je prepovedano zbiranje ljudi, dovoli pa se le zbiranje ožjim družinskim članom ali članom skupnega gospodinjstva. Obvezno je tudi nošenje mask tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem. Omejeno je tudi gibanje ljudi, in sicer med 22 uro zvečer in 5 uro zjutraj.

Pouk bo do 11. aprila potekal na daljavo, kar se nanaša na osnovne in srednje šole. Znano je tudi, da bo javni potniški promet deloval v omejenem obsegu. V veljavi je tudi omejitev gibanja med regijami, razen za izjeme. Začasno je prepovedana prodaja blaga in storitev potrošnikom, razen za izjeme. Za konec pa je potrebno še vedeti, da bo poslovanje organov državne uprave prilagojeno in bodo na voljo zgolj nujne neodložljive upravne zadeve.

Precepljenost, ki bo pomagala zaustaviti epidemijo bomo dosegli junija
“Smo v bitki s časom. Precepljenost, ki pomaga zaustaviti epidemijo, bomo dosegli v juniju. Do takrat je potrebno sprejeti nekatere dodatne ukrepe zaradi razširjenosti angleške različice virusa, ki je bolj nevarna, saj se širi hitreje,” je pred nekaj dnevi poudaril premier Janez Janša. Ker je zasedenost zdravniških kapacitet ključna pri sprejemanju ukrepov, je bila sprejeta odločitev, ki jo je predlagala slovenska zdravstvena stroka.