Vse bližje prostemu gibanju znotraj EU med pandemijo: Slovenija sprejela uredbo EU o digitalnem zelenem potrdilu

Slovenija je sprejela uredbo EU o digitalnem zelenem potrdilu, ki ureja izdajanje, preverjanje in priznavanje interoperabilnih tovrstnih potrdil. Gre za skupni pristop na ravni EU, ki je lahko pomemben korak k varnemu in prostemu gibanju oseb znotraj EU med pandemijo covida-19, so utemeljili v sporočilu za javnost po včerajšnji seji vlade.

Digitalno zeleno potrdilo oziroma potrdilo o cepljenju proti covidu-19, testu na okužbo z virusom sars-cov-2 in prebolelem covidu-19 bo veljavno ob predložitvi nacionalnega potovalnega dokumenta, kot je osebna izkaznica ali potni list ali drug ustrezen dokument, ki omogoča identifikacijo osebe.

Digitalno zeleno potrdilo vsebuje najmanjši nabor relevantnih podatkov, ki morajo obsegati kategorije, ki jih je predlagala Evropska komisija. Prav s takšnim izborom naj bi bila omogočena nediskriminacija med državljani.

Predlog spoštuje varstvo osebnih podatkov
Predlog ne predvideva vzpostavitve evidenc o cepljenju, testiranju in prebolelosti. Iz vidika varstva osebnih podatkov je pomembno tudi to, da se osebni podatki, ki se obdelujejo za namene preverjanja posameznikovega statusa glede cepljenja, testiranja ali prebolelosti, ne hranijo. Predlog tudi ne vzpostavlja obveznosti cepljenja in stremi k preprečevanju diskriminacije oseb, ki niso cepljene, ter posebej izpostavlja, da posedovanje potrdila o cepljenju ali posedovanje potrdila o cepljenju, na katerem je navedeno določeno cepivo, ne bi smelo biti pogoj za uveljavljanje pravic do prostega gibanja.

Več preberite TUKAJ.