Vozniki prehitri kljub napovedanim meritvam hitrosti

Kljub temu da so policisti ob sredini akciji meritve hitrosti predhodno opozorili, da so o tem poročali vsi slovenski mediji, so beležili številne prekoračitve. Tudi na Koroškem se je v policijske radarje ujelo več deset voznikov.

»Na območju Koroške smo v  sredinem nadzoru zaznali 16 kršitev izven naselij in 19 v naseljih. 27 voznikom smo izdali plačilne naloge, 7 kršiteljev smo opozorili,« so za portal e-Koroška sporočili s Policijske uprave Celje. Nad predpisano omejitvijo je po koroških cestah vozil tudi en tujec, ki pa je globo plačal na kraju ustavitve. O tem, da bodo policisti merili hitrost na točno znanih lokacijah ob točno znanih urah, smo poročali tudi na portalu e-Koroška, kljub temu pa se je v past radarjev samo na Koroškem ujelo 35 voznikov.

Neprilagojena hitrost je še vedno glavni razlog za prometne nesreče in glavni razlog za smrtne žrtve na cestah. »Preostali najpogostejši  vzroki  so  stran  in  smer vožnje, neupoštevanje prednosti  in  nepravilna  prehitevanja.  Sekundarni  vzroki  za  nastanek
prometnih  nesreč  so še vedno alkohol, tehnična neurejenost motornih koles
ter predelana motorna kolesa,«
sporočajo s PU Celje.

Nevarni so tudi motoristi

Največ prometnih nesreč se  je tudi lani zgodilo v prvih in zadnjih mesecih motoristične sezone, v vremensko lepih dneh, med tednom v popoldanskih urah v prometnih konicah, med vikendi pa med 9. in 21. uro. Lansko leto so bili v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi vozniki enoslednih vozil, stari med 16 in 34 let.

Danes, 21. aprila, PU Celje vse koroške motoriste ob 11. uri vabi v ŽŠAM Center varne vožnje na Ljubčeni na preventivno prireditev namenjeno večji varnosti motoristov. Poleg policistov Postaje prometne policije Celje bodo na prireditvi sodelovali še predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa, ZŠAM Celje, Poklicne gasilske enote Celje ter Reševalne službe Šmarje pri Jelšah. Za motoriste bo pripravljen poligon, kjer bodo lahko preizkusili svoje sposobnosti pri vožnji v krogu, izogibanju oviram, ustavljanju v sili in drugih elementih vožnje. Pri tem jim bodo svetovali policisti in predstavniki Javne agencije RS za varnost prometa.