Vladni ukrepi in ponovno odpiranje dejavnosti dobro vplivajo na delovno aktivnost: Tudi aprila manj registriranih brezposelnih

Ob koncu aprila je bilo registriranih 79.285 brezposelnih, kar je 4,1 odstotka manj kot marca in 10,6 odstotka manj kot v lanskem aprilu. Manj brezposelnih je bilo v vseh območnih službah Zavoda za zaposlovanje, odpiranje dejavnosti pa bi lahko še dodatno vplivalo na prihodnje zniževanje brezposelnosti.

V evidenci brezposelnih je bilo 26. aprila registriranih 79.462 brezposelnih, kar je štiri odstotke manj kot marca, ko je bilo registriranih več kot 82.600 brezposelnih, je prejšnji teden pojasnil minister za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Prepričan je, da gre vlada v pravo smer z ukrepi, saj je še pojasnil: “Trend upadanja števila brezposelnih je viden in z ukrepi pomagamo k temu, da bi tak tudi ostal,” je poudaril.

Med registrirano brezposelnimi osebami je 51,5 odstotka žensk in 48,5 odstotka moških. Najvišja je brezposelnost med starejšimi (37,4 odstotka), pri mlajših pa je ta nižja (19,3 odstotka). 14,4 odstotka je brezposelnih prvih iskalcev zaposlitve in 15 odstotkov invalidov. 53,4 odstotka tistih, ki pa so dolgotrajno brezposelni, še vedno ostajajo brezposelni.

Registrirana brezposelnost v Slovenija, april 2021 (foto: SRSZ)

Brezposelnost v Sloveniji se to leto vztrajno zmanjšuje. Januarja je bilo na zavodu prijavljenih 91.499, februarja pa je to število padlo na 88.051. Marca smo zabeležili še šest tisoč manj brezposelnih oseb, prav tako v aprilu. Trend zniževanja brezposelnosti je pričakovati tudi v maju, saj so se v zadnjem mesecu ponovno odprle številne dejavnosti, največji porast zaposlenih oziroma zmanjšanje čakanja na delo, pa je pričakovati v sektorju turizma in gostinstva.

Slovenija med državami EU z najnižjo brezposelnostjo
Med državami Evropske unije smo na sedmem mestu po najnižji brezposelnosti v Evropski uniji. Najnižja brezposelnost v EU je bila zabeležena na Poljskem (3,1 odstotka), Češkem (3,2 odstotka), Nizozemskem (3,5 odstotka), Madžarskem (3,9 odstotka), Malti (4,1 odstotka), Nemčiji (4,5 odstotka) in Sloveniji (4,8 odstotka). Ob ugodni sliki zaposlovanja in pametnih ukrepov, bomo kljub visokemu zadolževanju z rekordno nizkimi obrestnimi merami lahko kmalu dosegali zelo dobro okrevanje države, javnih financ in dviga BDP.