Vlada zavrača navedbe ustavnega sodišča o kršitvi ustave zaradi pogoja PC: Nastala bo škoda na zdravju ljudi

Vlada je na včerajšnji seji sprejela odgovore na zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti pogoja PC za zaposlene v državni upravi. Sporočili so, da v odgovorih ustavnemu sodišču zavračajo navedbe o kršitvah Ustave RS in 6. člena Zakona o delovnih razmerjih ter 22. člena Zakona o nalezljivih boleznih. Vlada je namreč je pri izdaji odloka delovala skladno s pristojnostmi, ki jih ima po zakonodaji kot delodajalec, in na ustavno skladen način s ciljem izvajanja sorazmernih ukrepov za zagotavljanje zdravja prebivalstva, zato ustavnemu sodišču predlaga, naj zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti kot neutemeljeno zavrne. Spomnimo, da je ustavno sodišče zadržalo izvajanje določb odloka, ki s petkom, 1. 10. 2021, za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC), ki ga je vložil Policijski sindikat Slovenije.

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela odgovore na zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti 10.a člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Vlada je zavrnila navedbe ustavnega sodišča, da je kršila Ustavo Republike Slovenije. Pojasnili so, da predlagatelju, torej policijskemu sindikatu, s cepljenjem ne bo nastala škoda na zdravju, saj je cepljenje medicinsko varen ukrep, ki je tudi splošno dostopen.

Vlada je delovala skladno s pristojnostmi, ki jih ima po zakonodaji
“V primeru nezadostne precepljenosti in s tem pomanjkanja kolektivne imunosti pa bo zagotovo nastala škoda na zdravju ljudi”
, so dejali. Menijo, da so škodljive posledice za življenje, zdravje in zdravo in varno delovno okolje, ki bi jih povzročilo neizvrševanje izpodbijane ureditve pogoja cepljenosti ali prebolevnosti v državni upravi, bistveno večje od pavšalno zatrjevanih škodljivih posledic za delavce. Vlada poudarja, da je pri izdaji odloka delovala skladno s pristojnostmi, ki jih ima po zakonodaji kot delodajalec ter ustavno skladno s ciljem izvajanja sorazmernih ukrepov za zagotavljanje zdravja prebivalstva. S tem vlada izpolnjuje pozitivnopravno obveznost zagotavljanja javnega zdravja v skladu z 51. členom Ustave in obveznostmi, ki izhajajo iz zakonodaje s področja varnosti in zdravja pri delu. Vlada ustavnemu sodišču predlaga, naj ob upoštevanju navedenih argumentov zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti kot neutemeljeno zavrne.

Ustavno sodišče je namreč zadržalo izvajanje določb odloka, ki za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). V imenu Policijskega sindikata Slovenije je zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka vložila odvetnica Nataša Pirc Musar. Za zadržanje je glasovalo 7 sodnikov (Knez, Čeferin, Jadek Pensa, Accetto, Mežnar, Pavčnik, Šugman Stubbs), proti sta bila Klemen Jaklič in Marko Šorli. Še ena v vrsti odločitev te sestave, ki se je s pravnimi argumenti in v okviru ustavnosodne doktrine o zadržanjih preprosto ne da konsistentno obrazložiti.

Anita Gužvič/Nova24TV