Vlada gluha za problematiko svinčene Zgornje Mežiške doline

Ob poraznih rezultatih vsebnosti svinca v krvi otrok Mežice in Črne na Koroškem sta občini skupaj z ravensko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje z dopisom vlado pozvale k povrnitvi manjkajočih in namenitvi dodatnih sanacijskih sredstev. Kot kaže, ta sredstva v proračunu za leto 2018 niso predvidena.

Letošnje poletje so rezultati merjenja vsebnosti svinca v krvi otrok pokazali izjemno slabe rezultate, vsak peti preverjani otrok je imel povišane vrednosti svinca v krvi, to je več kot 100 mikrogramov na liter krvi, kar je razburilo javnost v Mežici in Črni na Koroškem. Devet let po začetku izvajanja sanacijskega programa, s katerim naj bi se izboljšala življenjski standard in javno zdravje Mežiške doline, je glede na rezultate merjenja vsebnosti svinca v krvi videti, da je sanacija šele na začetku.

Država je s sanacijskim odlokom do leta 2017 Mežici, Črni na Koroškem in ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje za sanacijske ukrepe namenila 8.286.636 evra, do leta 2022, kolikor je predvideno trajanje sanacijskega programa, pa naj bi občini in NIJZ prejeli 13,4 milijona evrov. Temu seveda ne bo tako, saj od leta 2007 pa do leta 2016 država ni namenila toliko sanacijskih sredstev, kolikor jih je po programu predvidenih. Skupno država Mežici, Črni in NIJZ dolguje dobra dva milijona evrov sredstev, ki pa jih Mežiška dolina, kljub pozivom vladi, zaenkrat še ne bo prejela.

V proračunu ni opredeljenih dodatnih sredstev za sanacijo

Septembra sta občini skupaj z NIJZ OE Ravne vzeli stvari v svoje roke in na vlado naslovili dopis, v katerem pozivajo pristojne, naj dolini vrnejo manjkajoča dva milijona sanacijskih sredstev, ki so vplivala na počasnejšo dinamiko izvajanja sanacijskih ukrepov, in jim za bolj učinkovito sanacijo nameni dodatna sredstva. Skupno bi ta dodatna sredstva, ki jih okolje Mežiške doline potrebuje, znašala okoli 8 milijonov evrov.

Ravno smo v času, ko se sprejema državni proračun za prihodnje leto, s katerim sta občini in NIJZ upali, da bodo uslišane prošnje po izplačilu manjkajočih in dodatnih sredstev. Kakor kaže, temu ne bo tako. V torek bo v državnem zboru potekala 16 ur dolga razprava o predlogu sprememb proračuna Republike Slovenije za leto 2018, v katerem ni določeno, da bi onesnaženi Mežiški dolini namenili več sredstev za sanacijo, kot jih sanacijski odlok določa. Predvidenih je torej samo 750 tisoč evrov, dodatna sredstva, ki so jih za ukrepe predvideli črnjanska županja Romana Lesjak, mežiški župan Dušan Krebel in predstavniki ravenskega NIJZ, pa znašajo 1,8 milijona evrov. Mogoče pa prihodnje leto, ko se bo najverjetneje pod taktirko nove vlade sprejemal proračun za leto 2019, Mežiška dolina ne bo naletela na gluha vladna ušesa.