Visokim gostom se je za obisk zahvalil predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski

Predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša se skupaj s predsednikom poljske vlade Mateuszom Morawieckim, češkim predsednikom Petrom Fialo ter namestnikom predsednika poljske vlade Jaroslawom Kaczynskim nahaja na obisku v Kijevu. 

 

 V pogovorih s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Ukrajine Denisom Smyhalom je izpostavil naslednje: “Vsaka pot v Ukrajini je evropska pot. Kmalu bo to tudi pot Evropske unije. 

Zadnji dve leti smo se veliko pogovarjali o evropskih vrednotah, predvsem na teoretični ravni. Potem pa smo nenadoma ugotovili, da temeljne evropske vrednote v resnici obstajajo in da so ogrožene ter da jih Evropejci branijo s svojimi življenji. V Ukrajini. 

To je bil trenutek, ko smo se vsi v Evropski uniji začeli zbujati. Spreminjati. Zaradi Ukrajinskega poguma. Enotnosti. Žrtev. V tem trenutku, ko govorimo o vrednotah, ni nobene od držav na celotnem evropskem kontinentu, ki bi bila bolj evropska kot Ukrajina. 

Vaš boj je naš boj in skupaj bomo zmagali.” 

Predsednik vlade Janša se je v Kijevu udeležil tudi tiskovne konference: “Na poti me je kontaktiral generalni sekretar OECD in povedal, da pripravljajo velik paket pomoči Ukrajini za pomoč po vojni.  

Slovenski narod je solidaren z ukrajinskim tudi tako, da zbira pomoč in pomaga ženskam in otrokom, ki bežijo iz območja vojne. Prav tako poskušamo pomagati na način, da organiziramo solidarnost, ki sega preko meja naše države. 

Tu smo tudi zato, da vam prenesemo sporočilo o enotni evropski podpori, ki je pomembna. Prav tako vam prinašamo sporočilo polne podpore za vašo evropsko pot in članstvo v EU. 

Informacije o stanju v Ukrajini, kar se tiče humanitarne pomoči, vojaške pomoči in sankcij bomo prenesli našim prijateljem iz Evropskega sveta.” 

Visokim gostom se je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski za obisk zahvalil z naslednjimi besedami: “Poljski predsednik vlade Mateusz Morawiecki, namestnik predsednika Jaroslaw Kaczynski, češki predsednik vlade Piotr Fiala in slovenski predsednik vlade Janez Janša. Vaš obisk Kijeva v teh težkih časih je močan dokaz podpore. To zelo cenimo.”