Vikend v Črni v znamenju snežnih gradov

Ta vikend bo v Črni na Koroškem potekala tradicionalna 28. prireditev Gradovi kralja Matjaža. Tako kot lansko leto bo dogodek tudi letos na novi lokaciji in sicer na Matevžavih travnikih pod Stadionom v Črni na Koroškem.

28. prireditev bo potekala v času med 24. in 26. januarjem. Trodnevno dogajanje se prične v petek popoldan s pohodom kralja Matjaža v neznano z iskanjem zaklada, zvečer pa na smučišču v Črni na Koroškem poteka nočni slalom med baklami za pokal kralja Matjaža. Osrednji dogodek prireditve je sobotno tekmovanje ekip v gradnji snežnih gradov in snežnih skulptur tematsko sorodnih legendi kralja Matjaža. Celodnevno gradnjo vsako leto spremlja pester zabavno kulturni program. S prižiganjem bakel in razglasitvijo najlepših gradov doživi celodnevno pravljično dogajanje zvečer svoj vrhunec, ob soju plamenic snežni gradovi dodatno zažarijo.

Nedelja je namenjena otrokom, za katere organizatorji pripravljajo zanimive otroške animacije, lutkovne predstave, pesmice, iskanje skritega zaklada, možnost jahanja in drugo. Podelili bodo tudi nagrade za najboljša likovna in literarna dela na temo kralja Matjaža, ki so jih ustvarjali učenci slovenskih osnovnih šol.

Občina Črna na Koroškem in Koroško filatelistično društvo pa sta v počastitev prireditve Gradovi kralja Matjaža pripravili priložnostni filatelistični sklop, ki ga sestavljata priložnostni dotisk na dopisnico (KFD 210/2019) in priložnostni poštni žig, ki bo v soboto, 25. 1. 2020, poleg rednega poštnega žiga, v uporabi na pošti 2393 Črna na Koroškem. Sklop, ki ga zaokrožuje priložnostna filatelistična razstava (Peter Močnik KFD) v prostorih Avle Občine Črna na Koroškem, je oblikoval arhitekt Borut Bončina, izhodiščno fotografijo je tradicionalno prispeval Boris Keber.