Veliko finale ravenskega poletja

Na Ravnah na Koroškem se pestro poletno dogajanje še stopnjuje. V okviru Ravenskih dnevov kot nekakšnega zaključka Poletja na Ravnah se bo do 26. avgusta odvilo mnogo zanimivih dogodkov.

Letos se Ravenski dnevi začenjajo nekoliko prej, saj ravno v tem času ravensko prostovoljno gasilsko društvo obeležuje častitljivo 140. obletnico delovanja. Danes bodo svoje dolgoletno poslanstvo obeležili s slavnostno sejo, jutri pa nadaljujejo s slavnostno parado, ki bo potekala od Tuša na Čečovju do stadiona na DTK-ju. Sledi zabava pod šotorom, temu primerno pa so se organizatorji odločili, da bo šotor pred bazenom postavljen ves teden, zavoljo tega pa bo dogajanje še bolj pestro.

Med 17. in 26. avgustom bo torej mnogo zanimivih prireditev za različne generacije. V nedeljo, ko bo v Grajskem parku drugič zapored potekal Koroški otroški festival, pridejo na račun najmlajši obiskovalci ravenskega poletja. Od 15. ure dalje bodo lahko uživali v različnih aktivnostih, med drugim v nastopu Romane Kranjčar, čarovniški predstavi, vožnji s kočijo in raznimi delavnicami.

V sredo bosta, kot že vsako leto, v centru občine potekala tradicionalni Avguštinov sejem in prireditev pod dežniki. Letošnja novost sejma je »koroška kuhina«, kjer bodo lahko obiskovalci poskusili kulinarične mojstrovine koroških gostincev. V Grajskem parku pa bo že tradicionalni koncert skupine FaušDur, ki bo nastopila v četrtek, 23. avgusta.

Petek in sobota pred zaključkom Ravenskih dnevov bosta v znamenju koncertov pred letnim bazenom. V petek bodo nastopili Danijela, Nou nejm band in Riff band, v soboto pa S.A.R.S., Lea Sirk in Manouche. Oba dneva pa bodo goste ogrevali ritmi DJ Ukaca.

Ravenski dnevi predstavljajo zaključek dogajanja, ki smo ga začeli 1. junija s Poletjem na Ravnah. To je en večjih projektov, ki se razvija, občanom in občankam ter širši javnosti pa v poletnih mesecih zelo dobro služi,« pravi direktor ZKŠTM Aleš Logar. Obrnili so filozofijo, da je poleti bolje prirejati čim manj dogodkov, saj so ljudje na dopustu, in s tem na Ravne privabili različne festivale, dogajanje in ljudi iz drugih krajev Koroške in Slovenije. Pomembni so druženje, mreženje in nabiranje socialnega kapitala, meni Logar. In kljub temu da je bil julij zelo deževen, so izpeljali vse načrtovane prireditve – odvilo se je več kot 15 dogodkov, dogajanje pa zaokrožujejo v Ravenske dneve.

Ravenski dnevi so eden večjih projektov ZKŠTM-ja, pojasnjuje Logar, in s tem tudi velik finančni zalogaj. Nadejajo se lepega vremena in s tem dobrega obiska, s čimer se lahko izognejo morebitnim finančnim težavam. Kljub temu da pestro dogajanje zavodu predstavlja večje finančno breme, sledijo trendu organiziranja dogodkov brez vstopnin. To jim uspeva tudi s pomočjo postavke Ravenskih dnevov, festivala Guštanj in Poletja na Ravnah v občinskem proračunu. »Gre za zahtevne projekte, ki jih za naše občane in širšo javnost delamo z veseljem,« še dodaja Logar.

JP