V Radljah sinoči predstavitev knjige Vzporedni mehanizem globoke države

Sinoči je v Radljah ob Dravi v okviru vseslovenske turneje potekala predstavitev knjige Rada Pezdirja Vzporedni mehanizem globoke države. Pogovor je vodil novinar Metod Berlec, na omizju pa so sodelovali avtor knjige Rado Pezdir, publicist Igor Omerza in profesorica Alenka Helbl, kandidatka SDS Dravske doline na prihajajočih državnozborskih volitvah.

 

V predstavitvi knjige je Rado Pezdir razkril delovanje tako imenovane globoke države in njenega vpliva na našo državo. Omenil je, da korenine tega mehanizma segajo vse do bivše države Jugoslavije in sicer do povojnega obdobja leta 1945. Pri tem je razkril do sedaj neznan svet udbovske ekonomije in vzporednega bančništva, ki se kot hobotnica razpreda po slovenski ekonomiji in se skriva v različnih davčnih oazah. Poudaril je, da je UDBA velike količine denarja nalagala v tujini, v različnih davčnih oazah ter jih potem v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, po osamosvojitvi in začetku tranzicije, vračala oziroma investirala nazaj v slovensko gospodarstvo in bančništvo.

Publicist Igor Omerza je kot zanimivost povedal, da je že sama “mlajša” UDBA v bivši državi preiskovala starejše člane te organizacije, ki so na mafijski način delovali in izigravali samo organizacijo in vrh partije. Šlo je za posameznike, ki so bili aktivni že od konca druge svetovne vojne.

Profesorica Alenka Helbl pa je poudarila pomen razkritja tega vzporednega mehanizma in delovanje paradržavnega sistema, o katerem se je doslej veliko govorilo, tokrat pa je to tudi dokazano z dokumenti. Slovenci po njenem mnenju moramo izvedeti, zakaj smo zavozili tranzicijo. Na koncu je obrazložila, katere so najbolj pomembne točke njenega programa oziroma za kaj se bo zavzemala, če pride v državni zbor.