V pripravi že tretji proti korona paket: Država na pomoč kritičnim panogam, kot je turizem

“V koaliciji smo izrekli soglasno podporo ministru Počivalšku. Začenjajo se intenzivne priprave tretjega proti korona paketa, ki bo namenjen predvsem kritičnim panogam, kot je turizem. Od resnih politikov v opoziciji bi pričakovali, da bi zadeve pomagali reševati, ne pa da vse rešitve minirajo,” je po včerajšnji seji koalicije dejal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec.

Po včerajšnji seji koalicijskih partnerjev na Brdu pri Kranju je vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec v izjavi za medije dejal, da so se koalicijski partnerji opredelili glede interpelacije gospodarskega ministra Zdravka Počivalška: “V koaliciji smo izrekli soglasno podporo ministru Počivalšku.” Prav tako so zbrani ocenili trenutno situacijo v Sloveniji, pregledali makroekonomske kazalce in se dogovorili, da začnejo z intenzivno pripravo tretjega proti korona paketa, “naslednji teden bo tako tudi sestanek koalicije na temo tretjega paketa, ki je namenjen podpori gospodarstvu in kritičnim panogam, kot je turizem”.

Pojasnil je, da pogovori o varčevanjih zaenkrat še ne potekajo, “makroekonomski okvirji, ki nam jih narekuje Evropska unija in banke namreč še niso dorečeni, se pa vsi zavedamo, da bo nastopila recesija, a je še prezgodaj govoriti o konkretnih številkah in rebalansu. Ko bodo znani vsi podati, se bo pripravil tudi rebalans.”

“Smo edina država, kjer nekdo poskuša zavirati reševanje resne situacije,” je Krivec komentiral dejanja opozicije v zadnjih tednih, ki s proceduralnimi postopki zavlačuje in ovira izvajanje določenih sej v Državnem zboru RS. Ob tem dodaja, da državljani spoštujejo in upoštevajo navodila ukrepov, “zato bi to pričakovali tudi od resnih politikov in da bi pomagali zadeve reševati, ne pa da vse rešitve minirajo”. Tako bo nadaljevanje izredne seje DZ potekalo v četrtek, s čimer se mora ukvarjati tudi vlada, namesto da bi se posvetila pripravam tretjega paketa: “To ni koristno ne za nas, ne za opozicijo, še najmanj pa za ljudi.”

Spomnil je, da je pri pripravi vladnih ukrepov vključen širok nabor strokovnjakov, ki s svojimi predlogi pomagajo slovenskemu gospodarstvu: “Vsi podatki iz tujine pričajo o tem, da smo bili v evropskem prostoru, če ne tudi širše, eni od najuspešnejših v boju z epidemijo koronavirus, ne le na področju zajezitve epidemije in posledično manjšega števila žrtev, temveč tudi glede vladnih ukrepov, s katerimi se bomo čim prej vrnili v zmerno gospodarsko rast.” Krivec ne vidi potrebe, da bi ukrepe usklajevali na političnem nivoju, saj je prav, da ukrepe vsaj v osnovi pripravijo tisti, ki v gospodarstvu funkcionirajo.

Glede preiskovalne komisije o nabavi zaščitne in medicinske opreme je pojasnil, da lahko v njej sodelujejo vse poslanske skupine. Tudi v preteklosti so bile že vložene preiskave na isto temo, kjer so se preiskovalni ukrepi naknadno dopolnjevali, “toda po dosedanji pravni praksi in zakonodaji dve preiskovalni komisiji na isto temo ne moreta delovati”.

Zaključil je, da je vidno, kako je nekaterim politikom žal, da so odstopili s funkcije, kjer bi lahko veliko naredili za dobrobit Slovenije, “glede na to, da nimajo možnosti vplivanja, poskušajo na vsak način ovirati delo”. Po njegovih besedah je bilo včerajšnje mnenje na Brdu pri Kranju enotno – da gremo naprej in poskušamo storiti čim več, da bi Slovenija iz te krize izšla s čim manj posledicami.

Barbara Majdič/Nova24TV