V stavbi nekdanje policijske postaje odprli zavetišče za brezdomce

Včeraj so v Slovenj Gradcu ob mednarodnem dnevu brezdomcev otvorili novo zavetišče za brezdomce in razdelilnico hrane. Tako bo več let propadajoča stavba, v kateri je bila včasih policijska postaja, ponovno zaživela.

Koliko je brezdomcev v Sloveniji, ni znano

Ob včerajšnjem 10. oktobru nismo obeleževali le obletnice plebiscita, ko so Korošci pred 97 leti odločili, da bi raje živeli v Avstriji in ne v Kraljevini SHS, ampak tudi mednarodni dan brezdomstva. Prvič so brezdomci praznovali svoj dan pred sedmimi leti, v okviru včerajšnjega datuma pa po celotni Evropi potekajo najrazličnejši dogodki, tudi na Koroškem, ki tako ali drugače prispevajo k olajšanju težkih razmer brezdomnih ljudi.

V Sloveniji naj bi bilo po ocenah Statističnega urada Republike Slovenije, ki sicer teh podatkov ne meri, med 3000 in 6700 brezdomcev, kar je izjemno groba ocena. Tudi podatki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti RS so precej nenatančni, število brezdomcev pa ocenjujejo na 2760. Kot navaja SURS, je definicij brezdomstva več in nobena od teh ni napačna, zato je tudi beleženje in spremljanje števila brezdomcev nekoliko težja naloga.

»Evropska klasifikacija brezdomstva (ETHOS) loči štiri skupine brezdomcev: v prvo uvršča osebe brez strehe nad glavo, v drugo osebe brez stanovanja, v tretjo tiste, ki prebivajo v negotovem, in v četrto tiste, ki prebivajo v neprimernem bivališču. Prvi dve skupini predstavljata vidno (t. i. cestno), drugi dve skupini pa skrito brezdomstvo (ki pogosto vodi v vidno brezdomstvo).« Vir: SURS

Brezdomcem z zavetiščem pomagajo že 14 let

Na ulicah koroških občin brezdomstvo ni tako vidno kot v drugih večjih slovenskih mestih, to pa ne pomeni, da problema ni, in koroške občine se tega tudi zavedajo. V Slovenj Gradcu so s prvim zavetiščem brezdomcem pomagali že leta 2003, včeraj pa so odprli vrata novega v stavbi nekdanje policijske postaje na Francetovi cesti.

Stara stavba nekdanje policijske postaje je ob neuspešnih poskusih žalostno samevala in propadala, včeraj pa je z odprtjem zavetišča in javne razdelilnice hrane, katero koristi prek 70 občanov, ponovno zaživela. Kot poroča STA, je občina za obnovo stavbe do danes namenila 140.000 evrov, vendar so zaradi dotrajanosti še potrebne investicije. V novo zavetišče se je vselilo šest brezdomcev, kapacitete pa dopuščajo še dodatnih pet. Ob odprtju občina brezdomcem omogoča celo enomesečno brezplačno bivanje, ki sicer stane 33 evrov.

JP