V manj kot enem mesecu dve delovni nesreči na Lekovem gradbišču

V manj kot enemu mesecu smo bili na Prevaljah priča dvema delovnima nesrečama na gradbišču nove Lekove tovarne. V Mežiški dolini so se širile neuradne informacije, da naj bi se zaradi tega gradnja tovarne začasno ustavila.

Ali je bila zaradi nesreč gradnja ustavljena?

Prva se je zgodila 24. januarja pri dvigovanju dvižne verige, s katero so delavci raztovarjali palete s Siporexom. Snel se je kavelj za dvigovanje opažev in delavcu padel na čelado, ki jo je pravilno nosil na glavi, so sporočili iz Leka. Delavec je bil po udarcu pri zavesti; takoj so ga odpeljali v zdravstveni dom, kjer so ga oskrbeli, tretji dan pa naj bi se že vrnil na delo. Druga nesreča pa se je pripetila 20. februarja ob 10:12 uri, ko se je delavec poškodoval zaradi padca med odstranjevanjem opažev. Oskrbljen je bil na kraju nesreče, nato pa prepeljan v bolnišnico v Slovenj Gradcu, kjer so ga sprejeli v oskrbo in na opazovanje. Po do sedaj znanih podatkih je delavčevo zdravstveno stanje stabilno, še dodajajo.

Po Mežiški dolini so se širile neuradne informacije, da so bila zaradi nesreč dela na gradbišču na Prevaljah za nekaj časa celo ustavljena. Na gradbišču res ni bilo mogoče opaziti toliko delavcev kot kakšen teden prej, a razlogi za to lahko tičijo tudi drugje. Na Lek smo povprašali, ali to drži, a nam niso ne pritrdili in ne zanikali. »Dela pri izgradnji nove tovarne potekajo v celoti skladno s terminskim načrtom. Januarja smo nadaljevali z zemeljskimi deli za izgradnjo visokoregalnega skladišča, prevzemno-odpremnega skladišča in zemeljskimi deli za 2. fazo širitve lokacije, občasno pa smo dela zaustavljali zaradi vremenskih razmer. Trenutno poteka faza rušitve preostalih objektov Koraturja,« odgovarja direktorica korporativnega komuniciranja Katarina Klemenc. Dodaja, da bo prva redna proizvodnja v okviru nove lokacije stekla predvidoma v drugi polovici leta 2020.

Za varnost je zadolžen zunanji izvajalec

Dve delovni nesreči v manj kot enem mesecu na istem gradbišču nista zanemarljiv podatek; lahko kažeta nevarno gradbišče ali pomanjkljivosti glede varnosti pri delu. Lek je za gradnjo zadolžil gradbeno podjetje Pomgrad, ta pa sodeluje s številnimi podizvajalci. V različnih fazah gradnje tovarne na prevaljskem gradbišču krožijo različni delavci za ta ali ona opravila, vsako podjetje pa drugače skrbi za varnost in sposobnost svojih zaposlenih. Lek zatrjuje, da ima z zunanjim izvajalcem sklenjen dogovor o varstvenih ukrepih, prav tako naj bi bil izdelan varnostni načrt in sklenjena pogodba z zunanjim koordinatorjem varnosti in zdravja na skupnih deloviščih. Prav tako naj bi Pomgrad zagotavljal stalno prisotnost strokovnjakov za varstvo pri delu na gradbišču. Kup ukrepov, a kaj, ko nesreča nikoli ne počiva.

»Oba delavca sta uporabljala vso predpisano zaščitno opremo za delo, ki sta ga opravljala in sta bila tudi ustrezno izobražena. Za njuno varnost pri delu je poskrbel vodja gradbišča,« še dodaja vodja Lekovega korporativnega komuniciranja in potolaži, da sta varnost in zdravje delavcev v Leku najvišji prednostni nalogi, pa naj gre za njihove zaposlene ali delavce zunanjih izvajalcev.

JP