V Galeriji Ravne dela Benjamina Kumpreja in predstavitev monografije

V Galeriji Ravne bo 20. septembra predstavitev monografije Benjamina Kumpreja z naslovom Nostalgija, ki je začela nastajati leta pred njegovo smrtjo. Predstavitev bo pospremila razstava njegovih del.

Knjiga Nostalgija je začela nastajati leta 2016, ko je Kumprej imel svojo zadnjo veliko razstavo v Galeriji Ravne. Monografijo je ob pomoči koroških občin izdala Koroška galerija likovnih umetnosti, med platnicami pa je bogata študija Kumprejevega opusa umetnostnega zgodovinarja Jerneja Kožarja. Poleg tega knjiga, izdana kmalu po Kumprejevi smrti in deluje kot nekakšno literarno slovo od slikarskega mojstra, vsebuje tudi pesmi Gašperja Bivška in intervju z umetnikom Nikom Kolarjem.

V Galeriji Ravne bo tako 20. septembra ob 18. uri razstava njegovih del in predstavitev knjige, dogodek pa bosta na kitari in harmoniki pospremila Andrej Ofak in Borut Mori.

Akademski slikar, pedagog, kmet, pisatelj, velikokrat tudi samosvoj družbenokritični Korošec je na obronkih Pece in Uršlje gore na svoji kmetiji pri Pristovu na Lešah desetletja risal mogočen spomenik umetnosti. Benjamin Kumprej velja za enega od najbolj prepoznavnih koroških slikarjev, odlikujejo ga številne nagrade in priznanja, njegova izjemna dela so prepoznana tudi v tujini. Leta 1973 je diplomiral na Pedagoški akademiji v Ljubljani, leta 1979 pa si je diplomo prislužil še na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Štefanu Planincu in profesorici Jelisavi Čopič. Od leta 1979 do nedavnega je poučeval likovni pouk na Gimnaziji Ravne na Koroškem, ob tem pa je ustvarjal in razstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot v tujini.

Za svoje delo je prejel različna priznanja: bronasto Prežihovo plaketo (1985), ex-tempore Piran, veliko odkupno nagrado (2003), ex-tempore Ptuj, odkupno nagrado (2003/2004), nagrado Društva likovnih umetnikov Maribor (2006).

NK