Tudi zaradi pogoja PCT, se je močno povečala hitrost cepljenja in projekcije Instituta Jožef Štefan nakazujejo, da bo število bolnikov na intenzivnem oddelku zaradi cepljenja in PCT ukrepov padlo za 25 odstotkov, glede na prvotne napovedi. Ob zadostni precepljenosti predvsem starejših nad 40 let, bi lahko ohranili delovanje zdravstvenega sistema do te mere, da ne bi bilo prevelikega krčenja programov. “Nujno je, da se cepimo. Če bomo cepljeni, bo naš organizem imel izoblikovana protitelesa, potek bolezni bo zato v veliki večini zelo blag. Proti sovražniku, ki ga poznamo, pa se je lažje boriti,” je poudaril minister dr. Janez Poklukar.

Včeraj se je cepilo 19.160 ljudi, kar je izjemna številka na katero smo lahko vsi ponosni,” je dejal minister za zdravje dr. Janez Poklukar. Doslej se je porabilo 2 milijona odmerkov. Ponovno je poudaril, kako nujno je, da se cepimo. Če bomo cepljeni, bo naš organizem imel izoblikovana protitelesa, potek bolezni bo zato v veliki večini zelo blag. Proti sovražniku, ki ga poznamo, pa se je lažje boriti. Podatki o cepljenju kažejo, da smo prišli na 51 odstotkov cepljenih v celotni populaciji s prvim odmerkom in 45 odstotkov z vsemi odmerki. Pomembno je, da imamo v starosti od 70 do 74 let z vsemi odmerki cepljenih skoraj 77 odstotkov prebivalcev. V populaciji starejši od 18 let je precepljenost že 54 odstotna. Najslabša regija je Obalno-kraška, najboljša Zasavska.

V četrtek so opravili 6528 PCR-testov na okužbo s koronavirusom, 1143 jih je bilo pozitivnih, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 17,5-odstoten. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.068.987 oseb, z vsemi odmerki pa 958.803 oseb, kažejo podatki NIJZ. Hospitaliziranih je 348, intenzivno nego rabi 88 bolnikov – od tega jih je 66 na respiratorju, in sicer 51 intubiranih, 15 pa neinvazivno. Trenutno imamo hospitalizirane 4 covid porodnice v porodnišnici. Zato stroka ponovno poziva, da se mlade ženske cepijo. Prav tako stroka poudarja, da cepljenje ne vpliva na plodnost. V Evropi so praktično vse države prizadete zaradi novih okužb. Med temi, ki so bolj prizadete, je tudi Slovenija, ki ima preko 500 okuženih v zadnjih 14 dnevih na 100.000 prebivalcev, je povedal dr. Milan Krek, direktor NIJZ. 12 držav ima povišano 14-dnevno incidenco – kar pomeni, da se epidemija v EU ni umirila.