V 66. letu starosti je umrl koroški akademski slikar Benjamin Kumprej

Benjamin Kumprej velja za enega od najbolj prepoznavnih koroških slikarjev, odlikujejo ga številne nagrade in priznanja, njegova izjemna dela so prepoznana tudi v tujini. Leta 1973 je diplomiral na Pedagoški akademiji v Ljubljani, leta 1979 pa si je diplomo prislužil še na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri profesorju Štefanu Planincu in profesorici Jelisavi Čopič. Od leta 1979 do nedavnega je poučeval likovni pouk na Gimnaziji Ravne na Koroškem, ob tem pa je ustvarjal in razstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot v tujini.

Za svoje delo je prejel različna priznanja: bronasto Prežihovo plaketo (1985), ex-tempore Piran, veliko odkupno nagrado (2003), ex-tempore Ptuj, odkupno nagrado (2003/2004), nagrado Društva likovnih umetnikov Maribor (2006).

V lanskem letu nas je Benjamin Kumprej na svoji domačiji nad Lešami popeljal skozi svoje dolgoletno ustvarjanje, razkazal številne umetnine in svoj ustvarjalni atelje. Več si lahko preberete v intervjuju na tej povezavi.

Sv. Ana, 2004