Uveljavljen je predlog za nadaljevanje preiskav na državnem tožilstvu v Celovcu

Kdo je kriv za poplave v Dravski dolini leta 2012, še vedno ostaja vprašanje. Avstrijske hidroelektrarne se spretno izmikajo prevzemu odgovornosti, čeprav je voda izza njihovih jezov poplavila domove številnih Korošcev in Štajercev. A vsake toliko časa se zadeva počasi premika naprej proti zaključku.

Spomnimo, pred petimi leti je Drava v pičlih 12 urah uničila domove več družinam, poplavljene in uničene so bili hiše, stanovanjski bloki, igrišča, ceste, mostovi, med drugim je bila poplavljena tudi dravograjska policijska postaja. Poleg hudega neurja je vzrok tudi spust prevelike količine vode iz akumulacijskih jezer v Avstriji; za slednje je odgovoren Verbund, ki pa vse očitke zavrača – krivdo valijo na slovenske hidroelektrarne.

Čeprav je januarja letos tožilstvo v Celovcu odstopilo od pregona Verbunda, slovenskim oškodovancem optimizem vlivajo začetki težko pričakovanih obravnav, na katere so čakali kar pet dolgih let. A danes se oškodovanim na obeh straneh meje ponovno odpirajo možnosti za pošteno spravo, saj je Slovenija skupaj s 120 oškodovanci v uveljavila tožbeni predlog o nadaljevanju preiskav.

Predlog o nadaljevanju kazenskega postopka, od katerih je javni tožilec v Celovcu nekoliko nenavadno odstopil, sta marca letos vložili tudi odvetniška pisarna Franza Serajnika in pisarna Grilc-Vouk-Škof. V obeh odvetniških pisarnah, ki zastopata tudi številne Slovence, so prepričani, da je za poplave kriv Verbund zaradi neustreznega ravnanja in malomarnosti.

Odločitev javnega tožilca o odstopu od preiskave bo zaradi uveljavljenega tožbenega predloga o nadaljevanju preiskav s strani Slovenije preučil neodvisni senat treh sodnikov. Ob tem pa je na slovenjgraškem, mariborskem in ptujskem sodišču še na desetine obravnav, ki so v teku. Skupno od Verbunda zahtevajo za 107 milijonov evrov odškodnin.

NK